PLUS Hrvatska

POSLAN APEL INSTITUCIJAMA! Ilegalne strane online kladionice posluju i promoviraju se bez sankcija

Foto: HUZIS

Hrvatska udruga za igre na sreću (HUZIS) kontinuirano upozorava na problem djelovanja ilegalnih stranih online kladionica u Hrvatskoj.

Naime, iako postoje mehanizmi kojima se takvi priređivači mogu blokirati u Hrvatskoj te bi se time smanjila stopa ilegalnog maloljetničkog klađenja, nadležne institucije ne poduzimaju potrebne korake da bi se spriječilo njihovo poslovanje. Osim toga, ilegalne strane online kladionice promoviraju se pomoću IPTV platformi koje pružaju mogućnost oglašavanja na vodećim nacionalnim televizijskim brendovima, iako je to zakonom zabranjeno.

„Ovim putem ponovno apeliramo nadležne institucije da spriječe poslovanje i promociju ilegalnih online kladionica u Hrvatskoj. Predmetni priređivači otvoreno pozivaju na klađenje preko IPTV-a, a do sada nije naplaćena nijedna kazna, propisana od 50.000,00 do 500.000,00 kn. Stava smo da generalne zabrane klađenja, koje su u posljednje vrijeme česta medijska tema u regiji zbog poteza Albanije, nisu odgovarajuće rješenje, jer bi se potencirao suprotan efekt, odnosno, jačanje ilegalnog online klađenja, no poštivanje i provođenje postojećeg zakona ključno je kako bi se u većoj mjeri prevenirale negativne posljedice poput ovisnosti, ali i razvitak monopolističkih sustava.“ – izjavila je Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću.

Domaći priređivači obveznici su plaćanja godišnje koncesijske naknade za klađenje koja iznosi 1.000.000,00 kn, odnosno 3.000.000,00 kn ako priređivač priređuje i igre na sreću online, a navedeni iznos uplaćuje se unaprijed, krajem tekuće godine za narednu godinu, neovisno o pozitivnom ili negativnom poslovanju priređivača te većina plaća i druge naknade poput godišnje koncesijske naknade za priređivanje igara na sreću u casinima, casino online i/ili na autimatima.

„Domaći priređivači igara na sreću ukupno godišnje uplate u državni proračun više od milijardu kuna. Plaćaju i mjesečnu naknadu koja iznosi 5% od ukupne uplate te uplaćuju državi porez na sve dobitke od klađenja koji iznosi od 10% do 30%, ovisno o iznosu dobitka. Istovremeno, u Hrvatskoj godišnje između 3 i 3,5 milijardi kuna odlazi u ilegalne strane online kladionice. U interesu je građana da se stane na kraj ilegalnom klađenju, kao što je tome slučaj u brojnim europskim državama.“ – zaključila je Matea Mateković.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */