Zdravlje

KAKO POMOĆI VAŠOJ KOŽI? // Ljeti je posebno osjetljiva

Hidratacija je magična riječ, osobito u ovim vrućim ljetnim danima.

Pretjerano izlaganje suncu ljeti je faktor koji kožu čini suhom i oštećenom. Iako suha i osjetljiva koža podrazumijeva adekvatnu brigu tijekom cijele godine, ljeto je vrijeme kada problem suhe kože dobija poseban naglasak. To je onaj poznati osjećaj zategnutosti nakon kojeg slijede crvenilo, ljuštenje i dehidracija.

Najpovršniji slojevi kože sadrže do 30% vode u sebi, pa je održavanje hidratacije važno zbog zdravlja ali i zbog ljepote kože. Takođe, dobro hidrirana koža je manje osjetljiva i bolje ostvaruje svoje obrambene uloge.

Suva koža može biti i rezultat loše prehrane. Svi ti faktori potiču isušivanje, nadražuju je i uzrokuju gubitak elastičnosti, pa joj konačno i narušavaju zdravlje i izgled.

Upotrebom sredstava za čišćenje koji su namjenjeni masnoj koži ili sadrže mentol, alkohol, salicilnu kiselinu, eukaliptus, metvicu i mirisne sastojke može doći do osjetljivosti suhe kože, naročito na koži lica. Poseban oprez treba imati i pri primjeni korektivne šminke poput pudera, rumenila i drugih praškastih dekorativnih kozmetičkih preparata. Ukoliko nije naznačeno da su namjenjeni osjetljivoj koži, moguća su dodatna isušivanja i osjetljivost. Također, nanošenje pilinga, maski koje isušuju ili drugih abrazivnih sredstava je potpuno nepreporučljivo kod suhe kože.

Redovna hidratacija – odgovor je na navedene probleme! Osim hidratacije iznutra i svakodnevnog unosa minimalno 1,5l tekućine, važno je hidrirati kožu i izvana.

 

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */