PLUS Hrvatska

Pomiče se sat. Stižu važne promjene.

Pomicanjen kazaljki za jedan sat unaprijed, odnosno s 2 sata ujutro na 3 sata, u nedjelju, 31. ožujka, započet će ljetno računanje vremena.

To bi, slijedom odluke Europskog parlamenta i Europske komisije, trebalo biti jedno od zadnjih pomicanja sata.

Koliko ćemo puta još pomicati sat?

Podsjetimo, pomicanje sata bi se, prema odluci koju je ovog tjedna izglasao Europski parlament, trebalo ukinuti u ožujku 2021. godine ili pak u listopadu iste godine, ovisno o tome hoće li se pojedine zemlje odlučiti za zimsko ili ljetno računanje vremena.

Zemljama članicama Europske unije ta odluka je prepuštena, pa će tako svaka zemlja odlučiti za sebe kako će nastaviti računati vrijeme. Ipak, očekuje se kako će susjedne zemlje imati isto vrijeme, ljetno ili zimsko, jer bi u suprotnom, u jednostavnim stvarima poput prometa, moglo doći do velikih komplikacija.

Ako ćemo se, prema zasad neslužbenim najavama, odlučiti za ljetno računanje vremena, sat ćemo zadnji put pomicati u ožujku 2021 godine.

To pak znači da osim večerašnjeg imamo još četiri pomicanja sata do proljeća 2021. godine, pa se vrijedi podsjetiti što se sve mijenja s pomicanjem sata, ali i kako to utječe na nas.

Dolazi do promjena u prometu

Prema važećem režimu s ljetnim računanjem vremena prestaje obaveza paljenja svjetala na vozilima tijekom dana, osim za vozače mopeda i motocikla koji tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima.

Prelaskom na ljetno vrijeme dolazi i do promjena u obračunu električne energije pa se struja utrošena od 8 do 22 sata obračunava prema višoj tarifi, a od 22 do 8 sati prema nižoj tarifi.

Zbog pomicanja sata i na prugama HŽ Infrastrukture uobičajeno se organiziraju posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

Policija upozorava na kazne

O pomicanju sata oglasili su se i iz policije i upozorili kakve kazne se primjenjuju za one koji su obavezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima i tijekom ljetnog računanja vremena.

“U dva sata ujutro sa subote na nedjelju (30./31. ožujka 2019. godine) započinje ljetno računanje vremena te se kazaljka sata pomiče jedan sat unaprijed, odnosno vrijeme se s dva sata mijenja na tri sata. Policijska uprava istarska obavještava vozače da s početkom ljetnog računanja vremena prestaje obveza paljenja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana, osim za mopede i motocikle.

Naime, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, za vrijeme ljetnog računanja vremena duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti upaljena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine i danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima, u protivnom će biti kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna”, izvijestili su iz policije.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */