Split

Pet osoba dalo iskaze protiv 78-godišnjeg fratra u Splitu, u priču se uključila i Papinska komisija

Screenshot: GoogleMaps

Broj žrtava 78-godišnjeg fratra iz samostana sv. Frane u Splitu se povećava, a policiji je iskaze zasad dalo pet osoba koje su opisale kako ih je zlostavljao i kada. Neke slučajeve obuhvatit će zastara, međutim policija se okrenula onima koji su aktualni, a istražuju i osobe koje su za zlostavljanje znale i nisu ništa učinile.

Pararlelno s policijom, istragu provodi i Crkva u kojoj je za suca istražitelja imenovan pravnik fra Tomislava Glavnika, provincijalnog vikara franjevačke Provincije sv. Jeronima. U cijelu se priču aktivno uključila i Papinska komisija za zaštitu maloljetnika, čije je osnivanje u ožujku 2014. godine potaknuo osobno papa Franjo. Naime, jedna od žrtava, koja je u Vatikan poslala novinske izreske u zlostavljanjima dobila odgovor kako su kroz svoje osobno istraživanje utvrdili da su “navodna zlostavljanja već dana na znanje civilnim i crkvenim vlastima i da je postupak započeo”.

Pojasnili su kako se neće uplitati u pojedinačne slučajeve, ali da će im dobivene informacije pomoći u radu i proučavanju posljedica seksualnog zlostavljanja, piše Slobodna Dalmacija.

PLUS:  POVODOM SVIH SVETIH // Položeni vijenci i zapaljene svijeće na Lovrincu

– Sveti Otac zatražio je od nas da proučimo sve aspekte napora Crkve da zaštiti maloljetnike i da osiguramo da svaka crkvena institucija iskoristi najbolje od praksi koje se razvijaju diljem svijeta. Kako naš rad napreduje, razvit ćemo različita sredstva koja će pomoći onima koji su preživjeli takva zlostavljanja i njihovim obiteljima. Hvala još jednom što ste nas obavijestili, razumijemo koliko vam je ovo teško i uvjeravamo vas u naše molitve – poručili su jednoj od splitskih žrtava iz Vatikana, ujedno je i ohrabrujući da sve prijavi policiji.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */