PLUS Hrvatska Svijet

Papa Franjo ponovno upozorio na opasnost od nacionalizma

Papa Franjo upozorio je na ponovno buđenje nacionalističkih i populističkih pokreta i kritizirao zemlje koje nastoje riješiti migrantsku krizu jednostranim i izolacionističkim potezima.

Obraćajući se diplomatima u svojem, kako se neformalno smatra, govoru o “stanju svijeta”, Papa je rekao da takvi pokreti i politike zatvorenih vrata vraćaju sat 100 godina unatrag u opasno razdoblje između dvaju svjetskih ratova.

Odnosi u međunarodnoj zajednici “prolaze kroz razdoblje poteškoća zbog ponovnog buđenja nacionalističkih tendencija”, rekao je, što otežava dijalog između zemalja i šteti najranjivijim članovima društva, uključujući migrante.

Populističke protuimigrantske stranke prošle su godine poboljšale svoje pozicije u nizu zemalja, uključujući Italiju, Francusku, Nizozemsku, Mađarsku, Brazil i Poljsku.

Sat vremena držao govor
U govoru dugom sat vremena, u kojem se dotaknuo situacije u mnogim zemljama, Papa je nekoliko puta spomenuo Ligu nacija, koja je bila osnovana nakon Prvog svjetskog rata radi promicanja mira, ali nije uspjela zaustaviti nacionalističke i populističke pokrete koji su pridonijeli izbijanju Drugog svjetskog rata.

“Ponovno buđenje tih impulsa danas postupno slabi multilateralni sustav”, rekao je pred izaslanicima 183 zemlje.

Papa je ustvrdio da međunarodna zajednica ima dužnost štititi izbjeglice i migrante, a vlade, posebice u Europi i Sjevernoj Americi, oklijevaju i poduzimaju jednostrane poteze.

“Ne vjerujem da mogu postojati parcijalna rješenja za tako univerzalno pitanje”, rekao je.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */