Svijet

Papa Franjo: Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje

Današnje izbjeglice bježe iz svojih domova isto kao Josip i Marija pred Kristovo rođenje, rekao je papa Franjo u misi na Badnju večer u bazilici Svetog Petra, prenose agencije.

Papa je na svoj peti Božić u svojstvu čelnika zajednice 1,2 milijarde katolika u svijetu, u bazilici Svetog Petra predvodio misu za oko 10.000 ljudi, dok su je još mnogi pratili s trga ispred crkve.

Toliko je koraka skriveno u koracima Josipa i Marije. Vidimo tragove cijelih obitelji primoranih otići na današnji dan – rekao je Papa u homiliji.

Prema njegovim riječima, u mnogim je slučajevima odlazak ispunjen nadom, nadom u budućnost, no za mnoge druge taj odlazak može imati samo jedno ime: preživljavanje.

– Isus u “svom siromaštvu i poniznosti objavljuje i pokazuje da su istinska snaga i autentična sloboda iskazani u poštivanju i pomaganju slabima i ranjivima – rekao je papa Franjo.

Kako je naveo, i pastiri, za koje Biblija kaže da su prvi vidjeli dijete Isusa, bili su “primorani živjeti na rubovima društva” i smatrani su prljavim i smrdljivim strancima.

– Sve u vezi s njima izazivalo je nepovjerenje. Oni su bili muškarci i žene koje je trebalo držati dalje, kojih se trebalo bojati – dodao je papa.

Papa je po tradiciji u crkvu Svetog Petra ušao nešto prije 21.30 sati držeći srebrni papinski štap s križem i predvodeći procesiju kardinala i drugih vodećih prelata.

Prije mise podignuo je pokrivač koji je prekrivao lik Isusa Krista, a jedanaestero djece iz Europe, Azije, Afrike i Južne Amerike položilo je cvijeće kod oltara.

Podijeli, neka i drugi vide.
Tagovi

NAJNOVIJE

/* ]]> */