Hrvatska

Pacijentica ispričala kakav teror bolesnici proživljavaju u jednoj hrvatskoj bolnici

Zadarska pacijentica zbog uvjeta u kojima se terapije odvijaju ne želi više stupiti u prostorije Poliklinike, otvorene nakon višedesetljetne gradnje, potkraj srpnja prošle godine.

Naime, odjel fizikalne medicine, koji je zauzeo oko 1100 četvornih metara u podrumu zgrade, nije uspio nabaviti paravane koji osiguravaju privatnost pacijenata pa se oni moraju razgolititi pred desecima drugih pacijenta i medicinskog osoblja kako bi primili svoju terapiju, što mnogima nije ugodno, piše Jutarnji list. 

Nisam više mogla trpjeti
– Možete samo zamisliti kako to izgleda. Došla sam na terapiju i sestra mi govori da se moram skinuti. Tu, ispred svih, gdje me svi vide jer cijela Poliklinika nema paravan! Je li to normalno!?! Dva sam puta to nekako podnijela, ali u srijedu više nisam mogla. Nisam više mogla trpjeti da me drugi pacijenti gledaju dok mi sestra daje terapiju. Ne govorim vam ovo samo zbog sebe, nego zbog svih pacijenta Zadarske županije koji moraju koristiti usluge fizikalne terapije u Poliklinici – izjavila je pacijentica i dodala kako su u starijim prostorijama imali paravane koji nisu bili idealni, ali su služili svrsi.

Ako treba i vlastitim novcem
– Ovdje ih nema, a prostorija je velika kao košarkaška dvorana. Sve terapije rade se na otvorenom, kao da ste na cesti. Nema dostojanstva ni prema nama pacijentima ni prema medicinskom osoblju koje mora raditi u tim ‘katakombama’ bez prozora – priča gospođa. Ona je spremna vlastitim novcem kupiti najmanje tri paravana za odjel fizikalne medicine kad vodstvo bolnice to nije u stanju napraviti.

U procesu smo nabave
Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar dr. Edi Karuc potvrdio je Jutarnjem listu da Odjel fizikalne medicine još nije uspio nabaviti paravane koji bi pacijentima osigurali nužnu privatnost tijekom primanja terapije.

– Nažalost, sve je to točno. U procesu smo nabave paravana, ali natječaj je nepredviđeno prolongiran zbog žalbe nekih ponuditelja. Najveći je problem to što oskudijevamo u novcu, pa moramo tražiti najpovoljnije ponude. U takvim slučajevima ponuditelji se često žale na rezultate natječaja i proces izbora se ne može okončati. Paravani, nažalost, nisu jedini problem, ni svi prozori na Poliklinici još nemaju zastore i rolete, a tu su i druge slične stvari. Od useljenja, brojne takve nedostatke pokušavamo riješiti u hodu, ali zakon o javnoj nabavi nam ne ide uvijek na ruku – kaže dr. Karuc.

Meni bi to smetalo
Voditelj Odjela fizikalne medicine i pomoćnik ravnatelja zadarske bolnice za kvalitetu, dr. Neven Birkić, sličnog je mišljenja.

– Cijela situacija na Odjelu zbog tih paravana jako je neugodna. Ispričavam se ovim putem svim pacijentima i kolegama koji na ovaj, uistinu neprimjeren način moraju raditi. Nekim ljudima ne smeta što nema paravana, ali meni bi, da sam pacijent, to smetalo. Zato se svaki put kad sam u prilici ispričam i pacijentima i svojim kolegama jer znam da u takvim uvjetima nikome nije ugodno raditi – kaže dr. Birkić i dodaje da je natječaj za nabavu 40-ak paravana zapeo na žalbi jednog ponuditelja, ali da je taj proces, prema njegovim saznanjima, sada okončan i paravani bi uskoro trebali stići.

Žalba
– Što znači to ‘uskoro’? To znači za najviše mjesec dana. Trebali su biti isporučeni prošlog mjeseca, ali opet je negdje zapelo. Problem je što natječaj za nabavu opreme nije raspisao Odjel nego bolnica i na tom su natječaju paravani samo dio opreme koja se nabavlja, tako da stvarno ne znam koji je bio razlog žalbe – objašnjava dr. Birkić, koji je ujedno i pomoćnik ravnatelja zadarske bolnice za kvalitetu.

– Ispada smiješno da ja kao pomoćnik ravnatelja za kvalitetu na svojem odjelu pacijentima ne mogu pružiti osnovne uvjete, odnosno da ima problem kvalitete usluge. Ali, nažalost, tako je. Znam da pacijentima nije ugodno dolaziti na terapiju u ovakvim uvjetima, a isto se tako osjećaju i moji kolege. Zato ih sve molim za još malo strpljenja – kaže voditelj Odjela fizikalne medicine zadarske bolnice dr. Neven Birkić.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */