Split

Osobe s invaliditetom danas besplatno mogu razgledati Galeriju Meštrović

Foto: Mestrovic.hr

Ives Cikatić danas organizira, sada već tradicionalno i besplatno, razgledavanje kulturnih znamenitosti Splita za osobe s invaliditetom, a održat će se u Galeriji Meštrović. Prvi besplatan razgled grada za osobe s invaliditetom Ives je organizirala prije tri godine.

– Nakon toga je uslijedilo još nekoliko razgleda kako grada tako i kulturnih ustanova. Nažalost, tragično je da je samo Galerija umjetnina potpuno pristupačna. Kao član Facebook inicijative ‘Za pristupačan Split’ ponosno konstatiram da pomaka ima, možda je mal i spor ali jako bitan! Ako kao turistički djelatnici žudimo ka produljenju sezone onda moramo uzeti u obzir da stvaranjem preduvjeta, a to je pristupačnost naše destinacije kako Splita tako i Dalmacije, tada kao prvo i osnovno poboljšavamo kvalitetu življenja lokalnog stanovništva, posebice osoba s invaliditetom te ujedno povećavamo i mogućnost razvijanja turističke sezone u pred i posezoni – kaže Ives Cikatić.

Današnje razgledanje se organizira pod nazivom ‘Približimo kulturne ustanove osobama s invaliditetom!’, a cilj je osvještavati javnost o važnosti pristupačnosti svih segmenata našeg društva.

– Svjesni smo da se od Rimskog doba na ovamo nije ama baš ništa promijenilo u pogledu pristupačnosti za osobe s invaliditetom do, tek u novije vrijeme, od kada su iz Uprave Grada Splita na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom i njegovim bliskim suradnicima te članovima Gradskog vijeća Grada Splita poslali jasnu poruku koliko su svi zajedno spremni da pomognu da Split postane pristupačni grad. OSI su još uvijek marginalizirana skupina našeg društva upravo zbog nepristupačnosti društvenim, kulturnim, gospodarskim, sportskim i ugostiteljskim objektima te posebice sredstvima javnog prijevoza i javnim ustanovama. Prečesto ostaju unutar svoja 4 zida jer upravo nepristupačnost im ne dozvoljava da napuste sigurnost svoga doma – poručila je Cikatić.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */