PLUS Hrvatska

Organizira se veliki prosvjed protiv “mirovinske reforme”: Ne postoje uvjeti da se u Hrvatskoj radi do 67. godine

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ponovili su na konferenciji za novinare u Splitu kako se protive prijedlogu Vlade o izmjeni mirovinskog zakona po kojem bi se u mirovinu odlazilo sa 67 godina i dodatnoj ‘penaliziciji’ za one koji idu u prijevremenu mirovinu, a glavna poruka na prosvjedu u Zagrebu 20. listopada bit će da u Hrvatskoj još nije vrijeme za takve promjene.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel sastao se sa sindikalnim povjerenicima iz cijele Dalmacije kako bi zauzeli stajalište u vezi s prijedlogom Vlade o izmjeni mirovinskog zakona. Ponovio je kako, osim ubrzavanju odlaska u mirovinu sa 67 godina, protive i dodatnoj ‘penaliziciji’, to jest smanjenju mirovina svima onima koji će ići u prijevremenu mirovinu. Protive se i tome da se radni vijek produži radnicima koji ranije ulaze u svijet rada i koji danas sa 60 godina imaju pravo ići u mirovinu.

Apsolutno smo spremni ustrajati na našim zahtjevima. Jedan od prvih naših pokušaja je bio za stolom, no u razgovorima nije bilo sluha. Druga naša poruka će biti veliki prosvjed na koji će moći doći radnici, studenti i srednjoškolci organiziranim prijevozom jer želimo Vladi poslati poruku da u Hrvatskoj još nije vrijeme i ne postoje uvjeti da se radi do 67. godine – rekao je Novosel.

Ocijenio je da su naša organizacija rada, stupanj zaštite na radu i statistički podatci o zdravom životu nakon odlaska u mirovinu daleko nepovoljniji u odnosu prema nekim drugim zemljama gdje radnici rade do 67. godine.

Kad se takvi uvjeti ostvare i kod nas, onda se može reći da se i u Hrvatskoj može raditi do 67., ali sada ne – rekao je.

Sindikalni povjerenici iz Dalmacije na sastanku su zaključili da se treba odustati od podizanja dobi za starosnu mirovinu za žene i muškarce sa 65 na 67 godina, da se podizanje dobi žena treba nastaviti istom dinamikom kako bi se 2030. godine izjednačile s muškarcima na 65 godina, da treba odustati od podizanja dobi za umirovljenje dugogodišnjeg osiguranika bez ‘penalizacije’ i ostati pri sadašnjem rješenju. Također su protiv povećanja ‘penalizacije’ za prijevremeno umirovljenje, a zauzimaju se za to da se poveća polazni faktor za određivanje starosne mirovine.

Sindikati su poduprli pravo osiguranika na izbor povoljnijeg rješenja u trenutku umirovljenja, ali su protiv povećanja uplata u drugi mirovinski stup na štetu prvoga mirovinskog stupa.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */