PLUS Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVORA: Evo koji vam je ugovor korisniji: onaj o doživotnom ili o dosmrtnom uzdržavanju

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, starije sam životne dobi te bih želio sklopiti ugovor o uzdržavanju s unukom, a da onda on dobije moju kuću. Znam da postoji više vrsta takvog ugovora, pa koji mi je korisniji?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, postoji ugovor o doživotnom i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. U slučaju sklapanja ugovora o dosmrtnom uzdržavanju vaša nekretnina koju navedete u tom ugovoru odmah prelazi u vlasništvo davatelja uzdržavanja, te on ima pravo uknjižiti se kao vlasnik u zemljišne knjige. Dakle, navedena nekretnina ne ulazi u ostavinu nakon Vaše smrti.

Preporučujem u slučaju sklapanja takvog ugovora da i ugovorite pravo uživanja te nekretnine dok ste živi kao i da to upišete u zemljišne knjige. U slučaju sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju nekretnina koju navedete u ugovoru prelazi u vlasništvo Vašeg unuka tek nakon Vaše smrti, a sve dotada ste Vi i dalje vlasnik te nekretnine.

Navedena činjenica postojanja ugovora o doživotnom uzdržavanju se može zabilježbom upisati u zemljišne knjige.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */