PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Želio bih se i ja upisati u zemljišnik kao vlasnik, što mi je činiti?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, brat i ja smo sagradili kuću, ali je cijelo zemljište i kuća upisano na vlasništvo brata, a kuću nismo gradili odjednom. Mi smo se podijelili da znamo što je čije, ali u zemljišniku je upisan samo moj brat kao vlasnik. Želio bih se upisati u zemljišnik i ja kao vlasnik, što mi je činiti?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:
Poštovani, iz razloga što je Vaš brat vlasnik zemljišta primjenjuju se odredbe o građenje na tuđem zemljištu. U tom slučaju razlikuje se jeste li Vi bili pošteni graditelj ili ne, ali iz Vašeg pitanja zaključujem da ipak jeste pa biste stoga mogli ostvarivati svoje pravo i upisati svoje vlasništvo.

Predlažem da se pokušate dogovoriti s bratom te da napravite etažiranje, a tada biste mogli i podijeliti uz kuću i samo zemljište. U slučaju da niste u mogućnosti napraviti etažiranje preostaje Vam jedino sudskim putem, tj. tužbom zahtijevati od brata svoje pravo vlasništva. Vrlo bitno za reći jest da Vam u tom slučaju bratu pripada naknada tržišne vrijednosti zemljišta.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svake subote dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */