PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Suprug mi je pošao u Njemačku i ne plaća alimentaciju. Što se može napraviti?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani,  ovim putem vam se obraćam za pitanje u vezi naplate alimentacije. Bivšem suprugu je u Hrvatskoj po presudi provedena ovrha. Nakon toga on odlazi radit u Njemačku i od tada ne plaća alimentaciju. Moje pitanje je što trebam raditi da naplatim potraživanja. Dali se može provesti Europski ovršni zakon i kako??


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovana, Europski nalog za izvršenje postupak je koji se može upotrebljavati za nesporne prekogranične tražbine. Tim se postupkom omogućuje jednostavno priznavanje sudskih odluka o nespornim tražbinama donesenih u drugoj državi članici. Za ovjeru presude kao europskog naloga za izvršenje upotrebljava se standardan obrazac kojeg Sud ovjerava, te se zajedno sa presudom dostavlja izvršnom tijelu države u kojoj dužnik živi.
Ovim putem skrećem Vam i pozornost na to da neovisno o tome što Vaš bivši suprug ne živi više u Republici Hrvatskoj svejedno je dužan plaćati uzdržavanje, te ako to ne čini podliježe i kaznenoj odgovornosti, pa imate pravo protiv istoga podignuti kaznenu prijavi radi povrede obveze uzdržavanja.

NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svake subote dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */