Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Smije li mi policija pretražiti vozilo?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE ČITATELJA:
Poštovani, prije dvije večeri sa djevojkom sam se vozio i zaustavila me policija. Nakon pregleda dokumenata naredili su mi da izađemo iz vozila, odmaknemo se jer da oni moraju pretražiti vozilo. Nemam nikakvih kazni u životu, ništa nisam učinio i smiju li oni to raditi?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:
Poštovani, potrebno je razlikovati pregled i pretragu vozila. Policijski službenik smije izvršiti vizualni pregled vozila, te mu Vi možete ili ne morate olakšati posao otvaranjem vrata ili pretinaca, ali je bitno za napomenuti da to ne smije sam raditi.

U slučaju ako bi vršio pretragu Vašeg vozila, za to mu je potreban sudski nalog. Vršenjem pretrage bez sudskog naloga službena osoba koja u obavljanju službe ili odgovorna osoba koja u obavljanju javne ovlasti protuzakonito obavi pretragu kaznit ce se kaznom zatvora do 3 godine, a što je propisano čl. 298. Kaznenog zakona.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svake subote dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */