PLUS Hrvatska

ODVJETNIK ODGOVARA: Saznajte je li vam za prijenos vlasništva nad nekretninom potrebna uporabna dozvola

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, kupujem jednu nekretninu, ali mi stoji napomena da ne postoji uporabna dozvola. Čuo sam različita mišljenja i sada nisam siguran mogu li ja tu nekretninu prepisati na sebe i hoću li imati kakvih problema?

Također me zanima mogu li ja raditi išta na toj kući s obzirom da nema uporabnu dozvolu?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, nije Vam potrebna uporabna dozvola za prijenos vlasništva osim ako ne želite prenijeti posebne cjeline, a nije izvršeno etažiranje. Za izvršiti etažiranje potrebna Vam je uporabna dozvola, odnosno rješenje o izvedenom stanju, te nakon etažiranja možete prenijeti i posebne cjeline.

Što se tiče toga možete li raditi na kući odnosno nekretnini, ne znam točno što Vam znači raditi. Ako mislite na nekakvu nadogradnju ili nešto slično za to Vam je potrebna građevinska dozvola, a za to koji su uvjeti za dobivanje iste ćete saznati od arhitekta kojeg budete angažirali za izrađivanje tehničkog nacrta.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */