PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Razveli smo se, je li otac dužan uzdržavati dijete i nakon punoljetnosti?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani, suprug i ja smo se razveli 2013. godine, te je odlukom Suda određeno da dijete živi sa mnom, a on da mora plaćati alimentaciju. Taj iznos je određen prenisko i on je dobio bolji posao, a djetetu su potrebe veće. Znam da postoji nekakva procedura za povećanje uzdržavanja, ali je li potrebno prolaziti opet to sve kod Centra za socijalnu skrb ili kako to ide?

Isto me zanima je li otac dužan uzdržavati dijete do punoljetnosti samo ili i dalje?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovana,

Uzdržavanje se određuje odlukom Suda, sporazumom koji potrvrđuje Sud ili planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi.

U svakom slučaju roditelji su dužni uzdržavati svoje maloljetno dijete, a punoljetno dok se školuje u srednjoj školi odnosno do završetka redovitog studiranja, ali najdalje do 26.-te godine života.

U slučaju da je završilo redovito studiranje, a ne može pronaći zaposlenje, ima pravo na uzdržavanje još godinu dana, ali najdulje do 26.-te godine života.

Što se tiče povišenja iznosa uzdržavanja, Sudu se predaje zahtjev iz kojeg bude razvidno da su potrebe dijeteta se povećale, da je plaća roditelja se povećala, a za navesti je i da se jednom godišnje objavljuje minimalni iznos potreban za uzdržavanje maloljetnog dijeteta, te se ispod tog minimuma ne može odrediti uzdržavanje.

Kod traženja za povišenje iznosa uzdržavanja nije potrebno “prolaziti” kod Centra za socijalnu skrb, ako pri tom mislite na obavezno savjetovanje.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */