PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Postoji li mogućnost potraživati iako sam u zastari?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, imam jedno potraživanje i znam da sam u zastari, ali je li moguće svejedno to potraživati?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, na zastaru Sud ne pazi po službenoj dužnosti, pa Vi možete utuživati, ali postoji mogućnost da druga strana istakne prigovor zastare.

U slučaju ako bi druga strana istakla prigovor zastare više nemate pravo potraživati. Nadalje, zastara se prekida ako dužnik prizna dug, a to mogu biti i posredne radnje kao što su plaćanje kamata i davanje osiguranja.

Isto tako, dužnik može platiti svoje dugovanje nespecificiranjem, pa se u tom slučaju smatra da je plaćen onaj dio duga koji je najstariji. Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom pred Sudom ili drugim nadležnim tijelom.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */