PLUS Hrvatska

ODVJETNIK ODGOVARA: Otac mi je umro i navodno mi nije ostavio ništa. Imam li pravo na nužni dio?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani, moj otac je umro kad sam imala mjesec dana i on je imao brata, mog strica. Moja baka mi je rekla da su stricu darovali stan, a sada jesu li ga darovali ili je sklopljen ugovor o doživotnom uzdržavanju, to ne znam.

S bakom sam u dobrim odnosima i nepojmljivo mi je da me želi razbaštiniti na takav način. Moje pitanje je nakon bakine smrti imam li pravo tražiti svoj nužni dio?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, za početak savjetujem da izvršite uvid u zemljišnik, te utvrdite tko je vlasnik stana trenutno, te postoje li zabilježbe ugovora o doživotnom uzdržavanju.

U slučaju ako je stan darovan Vašem stricu Vi nakon smrti bake imate pravo na povrat dara radi povrede nužnog dijela. Naime, povrat dara propisan je Zakonom o nasljeđivanju. Ostavitelj može povrijediti nužni dio nužnog nasljednika, a što Vi u ovom slučaju biste bili, isključivo besplatnim pravnim poslovima bilo među živima – darovanjem, odnosno za slučaj smrti – oporučnim raspolaganjem.

Nužni dio povrijeđen je kad je ukupna vrijednost raspolaganja oporukom ili vrijednost darova tolika da zbog nje nužni nasljednik ne bi dobio punu vrijednost svoga nužnog dijela, a koji dio se utvrđuje člancima od 71 do 74 Zakona o nasljeđivanju.

U slučaju da je Vaš stric vlasnik stana postao temeljem Ugovora o doživotnom uzdržavanju, na taj način stan ne ulazi u ostavinsku masu.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */