Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Novi vlasnik zemljišta mi ne dopušta da dođem do svoje nekretnine. Što mogu napraviti?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, koristim se već preko 30 godina putem preko tuđeg zemljišta i tadašnji vlasnik mi je to dopustio jer je znao da mi je to jedini praktičan put do moje nekretnine. Sada se promijenio vlasnik i isti je na taj put stavio ogradu i ja sada ne mogu tuda prolaziti. Postoji li nekakva tužba da zaštitim svoje interese?


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, iz Vašeg pitanja vidim da u biti ste od prijašnjeg vlasnika imali dopuštenje za korištenje navedenog puta, ali tu služnost puta niste upisali u zemljišne knjige.

Prema članku 186. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima stvarna služnost je stvarno pravo svagdašnjeg vlasnika nekretnine (povlasna nekretnina) da se za potrebe te nekretnine koristi nečijom nekretninom (poslužna nekretnina) čiji svagdašnji vlasnik to mora trpjeti ili mora propuštati određene radnje glede svoje nekretnine koje bi inače imao pravo činiti.

Nadalje, neupisana služnost ne djeluje prema savjesnom stjecatelju nekretnine, ali je li on savjestan ili ne, treba se dokazivati u sudskom postupku, ali ako ste koristili taj put preko duže vrijeme i ako je isti vidljiv, tada je očito novi vlasnik odnosno stjecatelj te nekretnine znao za taj put.

Neovisno o tome je li novi vlasnik savjestan ili ne činjenica je da ste Vi bili u posjedu tog puta, pa Vam stoga pristaje pravo na tužbu radi smetanja posjeda i to u roku od 30 dana od nastalog smetanja.

Također Vam i pristaje pravo na podizanje tužbe radi upisa prava služnosti puta s obzirom da Vam očito novi vlasnik neće dopustiti upis.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */