PLUS Hrvatska Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Na koji način starija osoba bez skrbnika može prenijeti imovinu?

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠEG ČITATELJA:

Poštovani, moja majka bezuvjetno brine već 50 godina o stricu koji ima mentalnu retardaciju, stricu je kao osobi lišenoj radne sposobnosti nakon djedove smrti dodijeljena obiteljska mirovina koju uredno prima.

Stricu NIKAD nije dodijeljen skrbnik i svo vrijeme živi s majkom u obiteljskoj kući. Zanima me na koji način stric u znak zahvalnosti može prenijeti svoj dio imovine koji je naslijedio nakon djedove smrti sukladno zakonu o nasljeđivanju, dakle stric je suvlasnik.

Napominjem kako ugovor o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju nije trenutno prihvatljiva opcija zbog majčina zdravstvenog stanja. Također postoji mogućnost sklapanja ugovora u kojem se majka (odnosno njeni nasljednici) obvezuju osigurati grobno mjesto te snositi troškove pogreba za strica.


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovani, punoljetne osobe koje se stavljaju pod skrbništvo su one osobe koje je sud djelomice ili potpuno lišio poslovne sposobnosti.

Činjenica jest da Vašem stricu nije imenovan skrbnik, pa bi to značilo i da isti nije lišen poslovne sposobnosti, pa prema tome može i sklapati sve pravne poslove bez ikakvih zapreka.

Vaš stric može Vašoj majci darovati suvlasničke dijelove koje je naslijedio od pokojnog oca ugovorom o darovanju, ali i ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

U slučaju ugovora o darovanju Vaša majka će i biti obvezna platiti porez na promet nekretnina, pa morate i to uzeti u obzir.

Što se tiče ugovora kojeg spominjete da će Vaša majka se obvezati, odnosno njeni nasljednici, na snošenje troškova pogreba i grobnog mjesta, napominjem da za takvo nešto nema nikakve zapreke i možete bez problema sklopiti takvu vrstu ugovora.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */