PLUS Dalmacija Pitaj odvjetnika

ODVJETNIK ODGOVARA: Evo što možete poduzeti protiv susjeda koji je u zgradi neovlašteno postavio kameru!

Naš portal Dalmacija Plus krenuo je s novom rubrikom “Pitaj odvjetnika”. Kao što smo obećali, kroz nju ćete svaki tjedan moći na našem portalu postaviti pitanje i pronaći odgovore na vaša najzanimljivija pravna pitanja.

PITANJE NAŠE ČITATELJICE:

Poštovani, moj susjed (vrata do mojih u zgradi) je prije izvjesnog vremena postavio kameru poviše svojih vrata. Sve bi bilo manje više nebitno da dotični nije okrenuo kameru tako da zahvaća i moja vrata, s čim je automatski debelo prekršio privatnost mene i moje obitelji!?

Tada sam zbog šoka djelomično obolila i dan danas imam posljedice. Nisam se htjela zamarati niti potezati prijave i slično, stoga vas pitam:

Kakva su moja prava u svezi eventualnog uklanjanja te kamere a da bude anonimno, jer svaki dan izlazimo svi iz stana s nelagodom, znajući da nas netko promatra u svakom trenutku. I zato što za to postavljanje kamere nije dobio nikakvu dozvolu od nikoga!


ODGOVOR ODVJETNIKA MARUŠIĆA:

Poštovana, to što je Vaš susjed napravio čak ima i elemenata kaznenog djela s obzirom da članak 144 Kazenog zakona koji navodi da tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Nadalje, u RH je od 25.05.2018. godine na snazi Opća uredba o zaštiti podataka, te na temelju te Uredbe imate pravo podnijeti prigovor Agenciji za zaštitu osobnih podataka, te priložiti sve dokaze iz kojih je razvidno da Vaš susjed neovlašteno snima Vaš posjed.

Nakon toga Agencija postupa te ima mogućnost naložiti Vašem susjedu ili uklanjanje kamere ili da je okrene tako da ne obuhvaća snimanjem Vaš posjed.


NAPOMENA: Vaša pitanja za sljedeću rubriku možete nam već sada slati na e-mail adresu info@odvjetnik-marusic.com. Na najzanimljivije pitanje odgovor će svakog vikenda dati odvjetnik Bepo Marušić kojeg smo angažirali. Odgovore i savjete koji budu dani kroz rubriku isključivo su informativne prirode i ne mogu se upotrijebiti kao savjeti odvjetnika. Oni služe isključivo za upoznavanje čitatelja s pravom, dobivanje jasnije slike kroz konkretne slučajeve te kao putokaz i poticaj našim čitateljima da pronađu rješenje za svoju situaciju.

Kako biste dobili što konkretniji odgovor, neka i vaše pitanje bude što kraće, preciznije, jezgrovitije i jasnije, ali pri tome nemojte izostaviti sve relevantne detalje. Budući da se zakoni i propisi, te sudska praksa stalno mijenjaju, odgovor ne mora vrijediti i u budućnosti. Stoga obratite pozornost i na datum odgovora. Za sva dodatna pitanja i pravnu pomoć trebate se obratiti nekome od odvjetnika ili drugih stručnjaka.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */