PLUS Hrvatska

OBJAVLJENI ZABRINJAVAJUĆI PODACI: Od gripe u Hrvatskoj umrlo duplo više ljudi nego lani

Ove godine broj umrlih od gripe vrlo je visok te se govori o čak 75 smrtnih slučajeva, dok je prošle godine zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva ikad, i to 35, piše Jutarnji list. Iako sezona gripe nije gotova, zabilježeno je čak 40 smrtnih ishoda više.

“Posljednji podaci pokazuju značajan pad oboljenja od gripe. Naime, u odnosu na tjedan ranije čak je 3074 manje prijavljenih, tako da posljednje brojke govore o 8166 prijavljenih oboljenja”,  kaže Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Smatra se kako je vrhunac ove sezonske bolesti iza nas, s obzirom na to da je broj oboljelih od gripe u odnosu na tjedan ranije u drastičnom padu. Naime, ukupan broj prijava je narastao na gotovo 50 tisuća (48.080), a kako su stvarne brojke uglavnom puta četiri, smatra se da je gotovo 200 tisuća osoba dosad preboljelo bolest.

“Nadamo se da će se taj trend pada nastaviti, pogotovo s toplijim vremenom. Naravno, uvijek postoji mogućnost da sljedeći tjedan bude malo manji pad jer je ovaj bio drastičan”, kaže Pem Novosel.

Potrebna dodatna analiza
Najveći broj oboljelih je u gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, Osječko-baranjskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

“Kada govorimo o smrtnim ishodima, ta brojka je bitno veća nego ikad, ali to se još mora proanalizirati, je li se jednostavno više prijavljuje”, kaže Pem Novosel koja kaže kako je istina da su ove godine kliničke slike teške te da je mnogo hospitalizacija i osoba koje su završile na respiratoru ili ECMO-u (uređaju koji služi kao umjetna pluća).

Prema saznanjima HZJZ-a, najveći broj umrlih su starije osobe s jednom ili više kroničnih bolesti, a među mlađima koji su preminuli su osobe koje su imale i neke druge zdravstvene tegobe, kao što su dijabetes, hipertenzija ili srčani problemi.

Mnogi nisu bili cijepljeni
“Nije baš bilo oboljelih koji su preminuli, a da su prethodno bili potpuno zdravi. Također, prema našim saznanjima, oni koji su doživjeli teške kliničke situacije i bili hospitalizirani, ali i oni koji su preminuli nisu bili cijepljeni. Naravno, ne možemo tvrditi za sve jer u papirologiji nemamo baš za svakog popunjeno polje o tome je li se osoba cijepila ili ne”, kaže Pem Novosel za Jutarnji list.

Prema procjenama svjetskih zdravstvenih organizacija, za Hrvatsku se smatra da je tzv. višak smrtnosti vezan uz gripu od 100 do 500 po sezoni.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */