PLUS Hrvatska

OBJAVLJENA DUGOROČNA PROGNOZA ZA VELJAČU: ‘Daleko je to od zime kakvu očekujemo’

Za razliku od bure na Jadranu, koja će do srijede onemogućavati normalno prometovanje na dijelu Jadrana, oborina će sljedećih dana u većini Hrvatske biti još i manje nego u ponedjeljak, što će pogodovati daljnjem smirivanju stanja s vodostajima.

Uz manje oblaka tijekom noći i jutra temperatura će zraka u unutrašnjosti ponovno često biti u “minusu”, osobito od srijede do subote, a dnevna temperatura neće se znatnije mijenjati, navodi najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Njegov kolega Krunoslav Mikec, pak, donosi detaljnu prognozu za idućih nekoliko dana, pa nas tako upozorava na još oborina u nekim dijelovima zemlje u utorak, a potom vrijeme bez oborina, ali i temperaturne minuse.

Utorak – samo ponegdje slabe oborine, bura slabi pa jača…

“U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati oblačno. Ponegdje može biti slabih oborina na granici kiše i snijega, ponajprije na krajnjem istoku u noći i ujutro. Mjestimice će puhati slab i umjeren sjeverni vjetar, a temperatura će zraka od jutarnjih 0 do 2 °C danju porasti do vrijednosti između 4 i 6 °C.

Oblaka će dosta biti i u središnjoj Hrvatskoj, ali uz samo malu vjerojatnost za slabe oborine. Štoviše, očekuju se i sunčana razdoblja, osobito u drugome dijelu dana. Najniža temperatura oko 0 °C, a najviša oko 5 °C. Vjetar većinom slab, mjestimice umjeren sjeveroistočni.

I u gorju će biti do umjerenog sjeveroistočnojaka, a u Hrvatskom primorju i Istri puhat će slaba i umjerena bura, uglavnom podno Velebita ponegdje i jaka, s olujnim udarima. Pritom uz more i u unutrašnjosti Istre većinom sunčano, a u Lici i u Gorskome kotaru umjerena i povećana naoblaka, samo mjestimice uz malo snijega.

U Dalmaciji dnevna temperatura između 13 i 15 °C, samo u Zagori malo niža. I pritom uglavnom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Bura će oslabjeti, a prema kraju dana ponovno pojačati. Na otvorenome moru okrenut će na sjeverni i sjeverozapadni vjetar. More malo i umjereno valovito, na otvorenome valovito.

I na jugu Hrvatske će bura oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni vjetar na otvorenome, gdje more može biti i valovito. Tijekom dana bit će dosta sunčanog vremena, uz samo malu vjerojatnost za mjestimičnu kišu na otocima i otvorenome moru.

Od srijede ‘minusi’, u petak u gorju snijeg…

Idućih dana na kopnu više sunčanog vremena nego u ponedjeljak i utorak, ali će biti češća ponegdje s maglom. Malo je kiše moguće uglavnom u srijedu u unutrašnjosti Dalmacije, a u petak je u gorju moguć slab snijeg. Dnevna temperatura neće se previše promijeniti, ali će jutra biti hladnija.

Na Jadranu će se zadržati relativno toplo i bit će većinom sunčano. Bura u srijedu još jaka, mjestimice s olujnim udarima, slabjet će prema kraju dana te osobito tijekom četvrtka kada će okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar. Malo je kiše moguće uglavnom mjestimice na jugu u srijedu te opet u petak”, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.

Stiže proljeće

Portal Istramet, pak, navodi, kako nas u nastavku veljače očekuje toplije vrijeme, ono proljetno.

“Prema sve većem broju prognostičkih modela u nastavku veljače očekuje nas jačanje sredozemne anticiklone. U takvoj situaciji možda bismo se i nekoliko tjedana družili s toplim i sunčanim (rano)proljetnim vremenom.

Naravno, pojava kratkotrajnih fronti uz prolazan nalet hladnijeg vremena (nećemo reći zime) ne smije se isključiti, no daleko je to od zime kakvu valja očekivati u veljači…”, stoji u objavi na njihovoj Facebook stranici.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */