PLUS Dalmacija

Nedjelja u Kladnjicama rezervirana za ljubitelje borbi bikova, uživati će se i u starim tradicionalnim običajima, sviranju gusli, dipli, ojkavici…

Ova nedjelja 20. svibnja rezervirana je za bikijadu, i to u Kladnjicama gdje borbe bikova već jedanaestu godinu zaredom organizira Mate Radanović-strastveni obožavatelj ovih plemenitih životinja, i tamošnja udruga “Zekonja”.

Kako organizatori najavljuju, ovogodišnja bikijada, koja će početi u 12 sati, bit će i te kako atraktivna jer su svoj dolazak najavili vlasnici bikova koji spadaju u samu elitu. Predvodi ih bik Kobra u vlasništvu organizatora Radanovića i bosanski šampion bik Viljuškar koji je gotovo 150 kila teži od Radanovićevog ljepotana. Upravo će ta dva bika ući u arenu u udarnoj borbi koju obožavatelji borbi bikova isčekuju s nestrpljenjem.

– To će ujedno biti i najatraktivnija i centralna borba u višoj kategoriji do 1000 kilograma. Posjetitelji će zaista imati što vidjeti jer se ne pamti kada su obožavatelji imali priliku vidjeti udarnu borbu u kojoj je jedan bik čak 150 kilograma teži od drugoga. Meni je to veliki izazov i ta borba bit će spektakl za pamćenje. Jednako tako, spektakularna borba očekuje se i u nižoj kategoriji, do 850 kilograma. Ove će godine u programu koji će trajati cijeli dan, dakle sve do mraka, sudjelovati ukupno 24 bika, a nagradni fond bit će i ove godine. Dakle, kao i godina prije, vlasnik svakog bika dobiti će nagradu, kako poticaj za daljnji uzgoj ovih plemenitih životinja. Novac će se osigurati od prodaje ulaznica, sponzora, te mojih vlastitih sredstava – najavljuje Radanović navodeći kako borbe bikova neće biti jedino što će posjetitelji moći vidjeti.

– Kao i godina do sada, svi oni koji u nedjelju dođu u Kladnjice uživati će i u starim tradicionalnim običajima, sviranju gusli, dipli, ojkavici te nastupu kulturno-umjetničkih društava. Dakle, svatko će naći nešto za sebe, i vjerujemo kako će cjelodnevni program biti i više nego zanimljiv – zaključuje Radanović.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */