Hrvatska

Nakon glasovanja, Sabor od danas ide na ljetni odmor

izvor: HRT

Glasovanjem o brojnim raspravljenim točkama, Hrvatski sabor zaključit će proljetno zasjedanje i aktualnu sjednicu započetu početkom travnja te će otići na dvomjesečni ljetni odmor.

Izglasavanje čekaju izmjene Zakona o najmu stanova, koje trebaju riješiti problem zaštićenih najmoprimaca, odnosno omogućiti vlasnicima stanova da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine.

Saborsko izglasavanje čekaju izmjene i dopune Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje su izazvale oštre prijepore u dijelu javnosti, a koje resorna ministrica Blaženka Divjak odlučno brani. Sabor bi trebao donijeti i nove zakone o komunalnom gospodarstvu i o šumama.

PLUS:  NE, NE RADI SE O NIKAKVOJ ŠALI // Evo kako od 1. travnja možete jeftinije i brže ugraditi solarne panele i još zaraditi

Odlučit će i o tome tko će u idućih šest godina biti na čelu Hrvatske narodne banke (HNB). Resorni odbori za financije te za izbor i imenovanja za guvernera HNB-a predlažu Borisa Vujčića, kojemu je stari mandat istekao 8. srpnja, a za njegovu zamjenicu Sandru Švaljek, bivšu čelnicu Ekonomskog instituta i bivšu zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Sabor bi, nakon gotovo tri godine trebao imenovati Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija koje ne postoji od konca 2015., kada je tadašnjem sastavu istekao mandat. Za predsjednicu Vijeća predložena je Zdravka Čufar Šarić, bivša potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

PLUS:  Zastupnici radni tjedan započinju raspravom o studentskom radu

Sabor bi trebao dati ‘zeleno svjetlo’ da se u operaciju potpore miru “Sea Guardian” u Sredozemlju uputi do 50 pripadnika Oružanih snaga RH s brodom Hrvatske ratne mornarice.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */