PLUS Hrvatska

NAJNOVIJE BROJKE: SDP je najlošiji u povijesti, a HDZ najlošiji otkako je vlasti. Evo kako sada stvari stoje

Screenshot: HRT

Politički travanj u Hrvatskoj obilježava izborna kampanja za Europski parlament. Stranke se bore za svaki glas, dok se HDZ bori i s problemima unutar svojih redova zbog istrage protiv drugog čovjeka HDZ-a, potpredsjednika Milijana Brkića.

SDP najlošiji u povijesti, HDZ nalošiji otkako su na vlasti

Unatoč aferama, HDZ je i dalje najjača politička stranka s potporom od 25,5 posto birača, na koje može računati u ovom trenutku. No problema ne nedostaje, tako stranci na vlasti već treći mjesec za redom pada potpora, te sada imaju najgore brojke otkako su došli na vlast.

Od veljače su izgubili tri postotna poena, a kampanja je tek počela.

SDP, koji se predstavlja kao alternativa, ali i druga najjača stranka u Hrvatskoj, trenutačno može računati da bi 13,3 posto birača slijedilo Davora Bernardića. To je za SDP najlošiji rezultat otkako se provode mjerenja popularnosti stranaka u Hrvatskoj.

Živi zid ima gotovo jednaku potporu među biračima kao i prošloga mjeseca, a trenutačno ova stranka može računati na čak 11,9 posto birača. Ipak, to nije ni blizu prosinačkim rezultatima kada su bili izjednačeni sa SDP-om na drugom mjestu.

MOST travanj završava s blagim porastom potpore i može računati na 6,5 posto birača, no sve je i dalje u okviru njihovih konstantnih rezultata, što znači da njihove aktivnosti na Markovu trgu ili terenu birači ne nagrađuju previše.

Važne stranke za dolazak na vlast

Nova politička opcija START i dalje se dobro drži kod birača, a u travnju mogu računati na potporu od 4,9 posto. Odmah iza njih nalazi se stranka Milana Bandića koja trenutačno ima potporu od 3,5 posto.

Neovisni za Hrvatsku imaju jedan od boljih rezultata, a bilježe potporu od 3,1 posto. HSS je ovoga mjeseca malo lošiji, ali i dalje imaju potporu od 2,8 posto birača.

Stranka Pametno travanj završava s potporom od 2,5 posto birača, HSU s 2,2 posto, a HNS i GLAS izjednačeni su s 2,1 posto potpore ispitanika.

IDS trenutačno može računati na potporu od 1,7 posto birača, Reformisti Radimira Čačića na 1,1 posto, a potporu od 1,1 posto ima i Zelena lista.

Ostale stranke su ispod 1 posto i ukupno dobivaju 7,4 posto potpore, a neodlučnih birača ovoga je mjeseca 8,5 posto.

*Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */