Dalmacija Život & Kultura Život

Na Hvaru se otkriva prvi mural posvećen ženama i njihovoj unutarnjoj snazi

15. listopada na dan koji je UN proglasio Danom ruralnih žena u Jelsi na otoku Hvaru bit će predstavljen prvi mural na otoku posvećen ženama i njihovoj unutarnjoj snazi. Predstavljanje murala zakazano je za danas u Jelsi u 16.30 uz zabavan program,

Mural veličine 12×2 metara, oslikala je Splićanka, magistrica edukacije likovnih umjetnosti ANDREA RESNER, a nural je nastao u sklopu projekta Žensko komuniciranje za solidarnost – WomCom odobrenog u sklopu ERASMUS+ programa u kojem sudjeluju Hrvatska, Srbija, Italija, Francuska te Bosna i Hercegovina.

Cilj je ovog projekta zajednički rad na poboljšanju specifičnih komunikacijskih vještina, a ujedno je bila prilika za susrete i razmjenu iskustava, poteškoća i dobrih praksi među ženama iz različitih zemalja, kako bi se pojačalo njihovo samopouzdanje i samozastupanje. Hrvatsku u ovom projektu zastupa Udruga Trim koja se bavi promicanjem održivog razvoja na otoku Hvaru. U svim partnerskim zemljama bit će po jedan mural, ovaj hvarski, nastao uz potporu općine Jelsa, nosi poruku “Budi hrabra, ne trebaš se uklopiti”.

Na muralu su oslikane statične crno bijele ptice sa ugrađenim šalicama kuhačama, i sličnim predmetima a predstavljaju ulogu žene u tradicionalnim okvirima, dok u središnjem dijelu ptica u uzletu svojim svjetlom i bojama govori o iskoraku u bolja vremena. Ovim muralom želi se potaknuti žene da budu hrabre, jedinstvene, komunikativne, da stalno razbijaju barijere tzv. negativnog tradicionalizma.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */