PLUS Dalmacija

NA HVARU DONIJELI KONTROVERZNU ODLUKU: Zabranjeno je otvaranje novih hostela u Starom Gradu

Foto: Visit Hvar

Najnovijim izmjenama i dopunama prostornog plana Starog Grada na Hvaru tamošnji su gradski vijećnici odlučili da više neće biti moguće graditi niti uređivati postojeće nekretnine za potrebe hostela.

Tom je odlukom zabranjeno otvaranje novih hostela u Starom Gradu, a postojeća dva s ukupnim kapacitetom od dvjestotinjak ležajeva bit će, prema mišljenju gradonačelnika Antonija Škarpe, više nego dovoljna, piše Jutarnji list. U hostelima, naime, odsjedaju gosti koji uglavnom borave kraće i troše manje novca od ostalih, a u Starom Gradu žele se preusmjeriti na turizam visoke kvalitete.

Nismo ni sami bili sigurni hoće li nam proći ova ideja, ali shvatili smo kako ne želimo da nam se dogode ‘problemi’ kakve, primjerice, imaju naši kolege u Hvaru ili pak u Novalji, u kojima se razvio masovni party turizam, kakav bismo željeli izbjeći. Stari Grad je mjesto sa 2400 godina starom poviješću i kulturom, uži centar je pod UNESCO-ovom zaštitom i mi smo na vrijeme odlučili intervenirati kako bismo turizam usmjeravali prema kulturnom turizmu i turizmu visoke kvalitete – kazao je za Jutarnji list gradonačelnik Škarpa.

Prema donesenim izmjenama i dopunama Prostornoga plana, u Starom Gradu ubuduće se “unutar naselja mogu graditi hoteli, pansioni i druge ugostiteljsko-turističke građevine osim hostela”, dok se “unutar zona ugostiteljsko-turističke namjene mogu pak graditi ili uređivati isključivo hoteli, turistička naselja, kampovi te turistički privezi, kao što su pontoni, gatovi, molovi i privezi”.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */