PLUS Split

Most ponudio rješenje: Marjan nije komercijalna šuma već ekosustav, potreban nam je krizni stožer!

Marjan je simbol grada i Hrvatske, ali je isto tako mala, nekomercijalna i zaštićena šuma, koja ima i elemente gradskog parka te ćemo svim silama zagovarati primjenu najmanje invazivnih metoda, poručili su iz splitskog Mosta.

– Gradonačelnik nakon niza propuštenih prilika za djelovanje ima jednostavan izbor: ili će se okrenuti rješenju koje nudi struka šumara i biologa koji razumiju šumu i ekosustav ili će slušati samo građevinsku struku koja samo vidi građevinska područja unutar park šume. Zato ga pozivamo da poduzme konkretne mjere ili će biti zapamćen kao gradonačelnik za čijeg je mandata park šuma Marjan izgubila bitku od bagera, betona i čelika – upozorili su.

U priopćenju još navode:

– U razdoblju koje slijedi nastavit ćemo i dalje raditi tako da bi doprinijeli očuvanju Marjana kakvoga znamo i projektu njegova liječenja u odnosu na koji ćemo prezentirati svoju perspektivu pristupa problemu najezde mediteranskog potkornjaka. Marjan je zaštićeni dio prirode. A u prirodi treba nedostupnost, neprohodnost, zaraslost, nepravilnost, asimetričnost i suha stabla. Nakon konferencije za medije i način na koji je ravnatelj Javne ustanove reagirao na konkretna pitanja potakao nas je da ukažemo na sljedeće. Zamišljeni projekt onako kako je predstavljen u javnosti drastičan je i invazivan kao da se provodi u nepreglednim komercijalnim šumama Gorskog kotara i kao da mu je cilj povećanje drvne mase, koja će se onda kao sirovina iz afričkih prašuma za jeftine novce izvoziti u neku kolonijalnu metropolu. Zato i ravnatelj ustanove – građevinar – govori o ne/dostupnosti dijelova šume i izradi ‘privremenih traktorskih vlaka’. Te su vlake po definiciji trake očišćene od vegetacije koji će kroz krš prvo probijati pikameri, potom bageri kako bi cijela šuma bila dostupna traktorima.

Koliko će biti porušene stare marjanske staze, gomile, suhozidi i slično? Osobi bez senzibiliteta to nije važno. Je li uopće itko do sada kontaktirao nekoga istaknutog biologa-botaničara, šumarski fakultet i priznate stručnjake koji znaju što je zaštita prirode i osjeća šumu?

Mostov gradski vijećnik Ante Čikotić je još rekao:

– Ova najnovija inicijativa čini se želi preduhitriti potkornjaka i uništiti šumu prije njega. U proteklih tjedan dana od objave u medijima i plana da se krene s pikameria, bagerima na šumu razgovarao sam s istaknutim hrvatskim stručnjacima koji se bave potkornjakom, pošumljavanjem i biolozima koji razumiju eko sustav. Zajednički nazivnik svih je zgroženost prijedlozima rješenja od JU Park šuma Marjan koje podupire i sam gradonačelnik. U sadašnjoj situaciji (polu)prirodne eksplozije populacije potkornjaka, držim da nju treba tek amortizirati kombinacijom manje invazivnih metoda. Rješenje vidimo u postavljanju stotinjak feromonskih klopki koji će hvatati potkornjake kao dopuna borbi protiv potkornjaka uz paralelno ‘vrtlarenje’ što bi značilo puno više ljudskog rada, i pošumljavanja autohtonom vegetacijom, ali manje kolateralne štete za Marjan. Bilo bi višegodišnjeg uklanjanja mrtvih i zaraženih stabala, bilo bi konstantnog grintanja neznalica i ekshibicionista. Ali, priroda bi ‘proradila’ i uspostavljanjem ravnoteže bi se razvili prirodni obrambeni mehanizmi. Pojednostavljeno, to bi zapravo bila ubrzana sukcesija, kakva se već desetljećima potiče na Marjanu. Ta ubrzanost izgleda sada kataklizmično, ali je bolja od ‘Blitzkriega’ preko ‘traktorskih vlaka’, koji će biti još brži i doista kataklizmičan.

Novi ravnatelj Javne ustanove ne želi govoriti o odgovornosti i vodi se politikom nezamjeranja, što je svakako oportuno u njegovoj poziciji. Zato ću se ja na to osvrnuti, kao vijećnik koji je već od prve tematske sjednice o protupožarnoj zaštiti nametnuo temu Marjana. Nizom vijećničkih pitanja postavljenih Javnoj ustanovi i gradonačelniku htio sam da obrate pozornost na Marjan. Nisu. Zato smo sabrali tako prikupljene materijale i u suradnji s udrugama izveli osnovne probleme, da bi dana 15.1.2018. predložili tematsku sjednicu o tome. Bez reakcije. Potom smo prikupili potpise drugih vijećnika i prisilili ih na raspravu koja je održana 4.4.2018.

Gradsko vijeće Grada Splita tada je donijelo, između ostalog, i zaključak pod točkom 4. kako slijedi:

‘Zadužuje se gradonačelnik Grada Splita da od nadležnih ministarstava zatraži donošenje podzakonskih propisa za poduzimanje mjera za sprječavanje širenja te suzbijanje štetnih organizama kao i provedbu dodatnih mjera za protupožarnu zaštitu Park šume Marjan.’

S obzirom na to da se gradonačelnik javno ogradio od zaključaka Vijeća u odnosu na ovu tematsku i to bez ikakvih sankcija ili reakcija javnosti, obratili smo se 20.8.2018. neposredno ministru poljoprivrede. Opet bez povratne reakcije. Kontinuirano upozoravamo na ovaj problem nudeći rješenja, što nam daje za pravo tražiti odgovore.

Pokušajte pojmiti što sve objektivno može uraditi 60 zaposlenih u JU i gradonačelnik s gradskom upravom od 470 zaposlenika, u periodu od jedne godine, pa i više. Kad bi bilo volje. Nakon što su i jedni i drugi sve izignorirali i odugovlačili do krajnjih granica, mi bi trebali reagirati na hitnoću i suglasiti se sa svime što, vidjeli smo, nepogrešivo odluče i to bez pitanja, jer, eto – hitno je. Tko je doveo do toga da odlučujemo u ovakvim okolnostima? Ovu hitnoću koje ste Vi sada svjesni, mi na to upozoravamo više od godinu dana, a civilno društvo i dulje. Nasuprot ravnatelju JU koji drži da su volonteri „otegotna okolnost“ mi smatramo da je sudjelovanje građana jedino što bi zajamčilo potreban senzibilitet i tradiciju, kako bi se iznašla najbolja, a ne nametnuta rješenja za koja opet neće nitko biti odgovoran ako se izjalove. Potrebno nam je javno (gradsko) i građansko partnerstvo u cilju zaštite Marjana koji će pod nadzorom stručnjaka i jasnim uputama, zaštitnim sredstvima dati mjerljiv doprinos očuvanju eko sustava!

Zaključno, pozivamo još jednom gradonačelnika da postupi po zaključku Gradskog vijeća Grada Splita i ishodi od ministra poljoprivrede donošenje Naredbe o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma Orthotomicus erosusu (Woll.) – mediteranski potkornjak prilagođenu zaštićenom području prirode Park šume Marjan.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */