PLUS Dalmacija

Mladi mornar iz Turske koji je pokušao silovati stariju Splićanku završio na Bilicama, pred sucem izjavio kako se ničega ne sjeća

foto: ilustracija

Istražni sudac splitskog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor 26-godišnjem Alihanu T., državljaninu Turske koji je priveden zbog sumnje da je prije tri dana, u ponedjeljak oko 23 sata pokušao silovati 68-godišnju Splićanku.

Istražni zatvor turskom mornaru, koji je u Split došao kao kuhar na trgovačkom brodu pod zastavom Paname koji je bio usidren u Sjevernoj luci, određen je zbog opasnosti od bijega što je ŽDO Split i predložilo, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, tereti ga se da je u noćnim satima u Hercegovačkoj ulici, u blizini ambulante na Ravnim njivama, na neosvijetljenoj travnatoj površini nasrnuo na 68-godišnjakinju koju je oborio na tlo. Pokušao joj je skinuti hlače, no ona se opirala svim silama te je počela vrištati i dozivati u pomoć što su čula dva susjeda koji su joj priskočili u pomoć.

Turčin koji je, kako je kasnije utvrđeno alkotestiranjem, bio alkoholiziran s 1,2 promila alkohola u krvi počeo je bježati kad je vidio da ga susjedi žele zadržati. Počeo je trčati prema Sjevernoj luci, no oni su ga sustigli izadržali dok nije došla policijska ophodnja.

Mladi mornar na ispitivanju se branio tvrdeći da se apsolutno ničega ne sjeća jer je bio pijan. Prema liječničkoj klasifikaciji učinka alkohola u krvi stanje alkoholiziranosti od 1 do 1,25 promila prouzrokuje značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene,a mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu.

Njegov odvjetnik pokušao je uvjeriti suca istrage da mu ne određuje istražni zatvor tvrdeći da to što je njegov klijent državljanin Turske ne znači da će pobjeći, a ako bi to i napravio, moglo bi ga se lako uhititi jer je pomorac i često se nalazi u vodama europskih država pa bi se na njega mogao primjeniti europski uhidbeni nalog.

No, na odluku suca nije utjecalo niti to obrazloženje, a niti ponuda od 5 tisuća eura koliko je Turčin ponudio kao jamstvo koje je spreman uplatiti samo da ne završi u zatvoru, pa će mornar slijedećih mjesec dana provesti iza rešetaka zatvora na splitskim Bilicama.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */