Dalmacija

Ministar Tolušić posjetio Kaštela: Hrvatski branitelji su u Kaštelima prepoznali priliku

Foto: Grad Kaštela

Prilikom radnog posjeta Splitsko – dalmatinskoj županiji, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, posjetio je poljoprivredna gospodarstva u Kaštelima.

U pratnji ministra bio je i župan Blaženko Boban, a u gradu pod Kozjakom dobrodošlicu su im zaželjeli gradonačelnik Denis Ivanović i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić. Najprije su obišli maslinik OPG-a Alfirević u Kaštel Sućurcu, a zatim nasade smokava i vinove loze braniteljske zadruge „Tvrda stina“ u Sadinama.

– U okviru Programa ruralnog razvoja do sada je u ovoj županiji ugovoreno preko 374 milijuna kuna, isplaćeno je 172 milijuna, a najveći interes iskazan je u mjeri za male poljoprivrednike. Osim toga, za mlade poljoprivrednike imamo niz mjera, od potpunog do djelomičnog financiranja projekata, u vrijednostima od nekoliko tisuća do milijun eura. Mladi su nam prioritet u dodjeli državnog zemljišta – izjavio je ministar Tolušić dodajući kako su hrvatski branitelji u Kaštelima prepoznali priliku, uložili vlastiti napor te povukli novac iz fondova tako da ovako velikog nasada smokava nema nigdje u Dalmaciji.

– Drago mi je što je ministar prihvatio moje prijedloge o posjetu ovim obiteljskim gospodarstvima jer su to primjeri uspješnih mladih ljudi. Obitelj Polić je na tvrdoj stini izgradila etno selo s poznatim i priznatim autohtonim proizvodima, a primjer kako povezati poljoprivredu i turizam su i Alfirevići s vlastitom proizvodnjom maslina i maslinovog ulja – istaknuo je župan Blaženko Boban.

Gradonačelnik Denis Ivanović upoznao je ministra s aktualnim potporama i projektima u Kaštelima, ponajprije onim koji se odnose na poljoprivredu i gospodarstvo.

– U proračunu smo za poticaje poduzetnicima izdvojili 500 tisuća kuna što je nova mjera, a kad su u pitanju poljoprivrednici svake godine sufinanciramo sadni materijal u iznosu od 100 tisuća kuna. Upisnik poljoprivrednih gospodarstava mora zasaditi najmanje 500 loza ili 30 sadnica maslina odnosno voćnih sadnica, a potpore se odobravaju u najvišem iznosu od 5 000 kuna po poljoprivrednom gospodarstvu u jednoj kalendarskoj godini – kazao je gradonačelnik Ivanović nadajući se da će na padinama Kozjaka biti zasađeno još više sadnica vinove loze od koje se dobiva nadaleko poznat kaštelanski crljenak.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */