PLUS Dalmacija

Ministar Goran Marić u posjeti Kaštelima: Rješavanje dugo godina zapuštenih nekretnina jedan je od naših glavnih zadataka”

Ministar državne imovine Goran Marić jučer je u kasnim poslijepodnevnim satima došao u radni posjet Kaštelima te razgovarao s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i njegovim suradnicima o aktualnim temama kad je u pitanju državno vlasništvo. Sastanku su nazočili gradonačelnikovi zamjenici Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić te predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, kao i saborski zastupnik Ante Sanader.

– Rješavanja dugo godina zapuštenih nekretnina u vlasništvu države, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja i slično jedan je od naših glavnih zadataka. Uz to, važan je razvoj lokalnih zajednica i sredina pa tako ova Vlada, nakon rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, što zna biti dugo i mukotrpno, daruje lokalnim zajednicama pojedine nekretnine, koje će lokalne zajednice koristiti u zakonom predviđene svrhe. No, moram naglasiti da se „na papiru“ vlasništvo mijenja, ali što su lokalne zajednice nego Hrvatska i ono što radimo jedinicama lokalne samouprave ustvari radimo Hrvatskoj – kazao je ovom prilikom ministar Marić odgovarajući na tvrdnju novinara kako je on najdraži ministar lokalnim zajednicama jer uvijek stiže s poklonima.

Jedna od najvažnijih tema o kojoj je gradonačelnik Ivanović razgovarao s ministrom Marićem je i stanje u Kaštelanskim staklenicima

Moram naglasiti da ipak nije sve jednostavno, a Ministarstvo državne imovine ni na koji način nije nadležno za postupke stečaja. Međutim, predložio sam da predstavnik Ministarstva uđe u vjerovničko vijeće u ime Vlade, umjesto  nekih drugih institucija. Nadam se da će se ovih dana to i dogoditi, a koliko dajemo na važnosti rješavanju ove teme govori i činjenica da će to biti prvi slučaj da će državni tajnik biti u vjerovničkom vijeću. Kad državni tajnik bude dio tog vijeća zatražit će izvješće o radu stečajnog upravitelja, zatražit ćemo promjene stanja, promptnu realizaciju dijela imovine radi namirenja, prvenstveno potraživanja radnika, a potom i ostalih vjerovnika i do kraja godine očekujem konkretnu realizaciju. Kad se steknu uvjeti onda ćemo razgovarati i što s preostalom imovinom, odnosno sudbinom tog trgovačkog društva u vlasništvu države, a za tu sudbinu  veoma je zainteresiran i Grad Kaštela. Ovo je nedopustivo da se godinama ništa ne čini, no ulaskom našeg predstavnika u vjerovničko vijeće stvari će se uskoro promijeniti – kazao je ministar Marić.

Tema radnog sastanka bile su i druge nekretnine u vlasništvu države, a posebno zemljište približne površine 30 tisuća metara četvornih u Rudinama, na kojem bi mogla biti realizirana poticajna stanogradnja.

S obzirom na provedenu anketu o poticajnoj stanogradnji, u skoroj budućnosti na zemljištu koje je sada u vlasništvu države u Rudinama, u blizini braniteljskih zgrada, taj bi se projekt izgradnje POS-ovih stanova mogao i realizirati. No, za početak potrebno je da nam Ministarstvo to zemljište daruje. Isto tako, među temama o kojima smo razgovarali je i zgrada u kojoj je sada smješten Zemljišno-knjižni odjel suda u Kaštel Lukšiću. Kako postoji mogućnost da bi se Zemljišnik preselio u zgradu nekadašnje Kemijske škole, kada ona bude renovirana, ako država Gradu daruje tu zgradu u Lukšiću, ona bi se koristila za neke druge društvene svrhe – naveo je gradonačelnik Ivanović.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */