PLUS Hrvatska

Meteorolozi najavljuju novu veliku promjenu vremena. Evo što nas očekuje.

Pred nama je niz sunčanih i sve toplijih dana, najavljuje u prognozi za HRT Zoran Vakula, ali napominje i kako uskoro dolazi nova jaka promjena vremena.

“Ako vam zbog povremenih oblaka i jakog vjetra, na Jadranu gdjegod i olujnog, te zbog ne odviše visoke temperature zraka – ova srijeda, iako i od UN-a priznata kao Međunarodni dan sreće – nije bila dovoljno sretna i dobra – vjerojatno će takvi biti sljedeći dani za koje, ako već niste – svakako pripremite sunčane naočale, a osobito za vikend i u ponedjeljak i kratke rukave. No, manje bi sretni u četvrtak mogli biti oni koji ne vole još uvijek ponegdje jaku i olujnu buru, a i u četvrtak i petak i neki poljoprivrednici, cvjećari i voćari, budući da je u većini kontinentalne Hrvatske velika vjerojatnost mjestimičnog mraza.

A nezadovoljnika će jamačno biti i zbog vrlo vjerojatne nove velike promjene vremena u utorak. No, o tome detaljnije sljedećih dana, koji možda neće svima biti idealni, ali do nedjelje diljem Hrvatske svakako hoće – biometeorološki povoljni”, najavljuje Vakula.

Danas sunčanije i toplije, ali ujutro mraz, bura…

U četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu uz pretežno sunčano vrijeme temperatura danju porasti na oko 14 °C. No ujutro će uz vrijednosti između -1 i 1 °C mjestimice biti i mraza. Vjetar većinom slab sjeveroistočni.

U središnjoj Hrvatskoj također hladno jutro uz mjestimičan mraz, pa svakako zaštitite osjetljivije biljke. Dan će proteći uz sunčano vrijeme i ponegdje umjeren sjeveroistočni vjetar te temperaturu između 12 i 14 °C.

U gorju i osobito na sjevernom Jadranu još će biti vjetrovito. Duž obale će puhati jaka bura, podno Velebita i s olujnim udarima, u prvom dijelu dana rijetko i orkanskim. Prema večeri bura će slabjeti. Oblaka će biti malo, na moru ponegdje i nimalo. Najviša temperatura od 10 °C u gorju do 16 °C na obali i otocima, no jutro će u Gorskom kotaru i Lici biti hladno, u ponekim kotlinama uz moguću maglu.

U Dalmaciji obilje sunca, a uglavnom će u unutrašnjosti, oblaci biti tek ukras na nebeskom plavetnilu. Puhat će umjerena i jaka bura, mjestimice i s olujnim udarima koja će navečer slabjeti. Pritom će more biti umjereno valovito i valovito. Danju temperatura zraka između 17 i 19 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, a jutarnja temperatura između 7 i 12 °C. Oblaka će još biti uglavnom prijepodne, a zatim vedro. Puhat će povremeno jaka bura s olujnim udarima koja će prema kraju dana slabjeti.

Do ponedjeljka još toplije, a od utorka…

Idućih dana na Jadranu će biti pretežno vedro, u dane vikenda uz dnevnu temperaturu i oko 20 °C. I bura će oslabjeti i okrenuti na većinom umjeren sjeverozapadnjak. U utorak se znatno povećava vjerojatnost novog naoblačenje i kiše.

Sunčani i stabilni dani do ponedjeljka će biti i na kopnu, a temperatura će rasti, u nedjelju i na vrijednosti ponegdje i više od 20 °C. No jutra će još biti hladna, pa valja upozoriti na mjestimičan mraz, osobito u petak i subotu. A uz obilje sunca i biometeorološke prilike će do nedjelje posvuda biti povoljne.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */