PLUS Dalmacija

Među nagrađenima na Noćnjaku našao se veliki broj kaštelanskih maslinara i uljara, primio ih je gradonačelnik

Gradonačelnik Denis Ivanović zajedno sa svojim zamjenicima Jadrankom Matok Bosančić i Grgicom Benutićem primio je kaštelanske maslinare i uljare koji su trijumfirali na ovogodišnjoj 20. jubilarnoj manifestaciji Noćnjak

Riječ je o međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara koja je sredinom ožujka održana u Vodicama pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

Među nagrađenima našao se veliki broj kaštelanskih maslinara i uljara, što je bilo za očekivati jer je prvi Noćnjak održan upravo u Kaštelima, a s obzirom da se na ovom području veliki broj ljudi bavi uzgojem i preradom maslina.

– Uvođenjem novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ovlasti raspolaganja zemljištem u državnom vlasništvu vraćaju se gradovima i općinama. Državno će se zemljište moći dati u zakup na 25 godina te se na taj način rješava raspolaganje zemljištem za nekoliko generacija poljoprivrednika. Da bi poljoprivrednicima maksimalno olakšali Grad Kaštela je spreman još više izaći u susret te sufinancirati sadni materijal i opremu. Nadam se da ćemo ovim mjerama potaknuti još više Kaštelana da se okrenu maslinarstvu i uljarstvu – izjavio je gradonačelnik Ivanović dodajući da se radi na brendiranju 1500 godina Stare masline pa je tako za projekt Skriveni habitati Grad dobio 300 tisuća kuna, a plan je od jeseni započeti s uspostavom interpretacijskog punkta “Maslina” koji će putem ulaznog multifunkcionalnog punkta i oznake lokacije prenositi informacije vezano za Staru maslinu – spomenik prirode.


Najboljim proizvodom od drva masline proglašena je lampa od drva Stare masline Društva za očuvanje kulturne baštine Kaštela Bijaći. Izradio ju je Nikola Bekavac iz Kaštel Lukšića, Osim toga izradio je još dva proizvoda od drva masline nagrađena zlatnom diplomom, a riječ je o podlošku za čaše i rock gitari.

Kaštelani su dobili i Zlatnu medalju za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti i to poljoprivredno braniteljska zadruga Lintar iz Kaštel Sućurca.

Zlatna medalje za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti pripala je Milivoju Bratinčeviću Srventini iz Kaštel Sućurca, za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte mastrinka društvu Bijaći iz Kaštel Stafilića, dok se O.K. Amor obitelji Krnić iz Prgometa okitio s čak tri medalje, dvije zlatne u kategoriji oblica otvorenog ekstra djevičanskog ulja sljubljenih sorti i srebrnom medaljom za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte oblica.

Srebrnu medalju za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti dobio je OPG Ivanke Šitin iz Kaštel Lukšića, a brončanu medalju u istoj kategoriji OPG Dragana Rudića iz Kaštel Novog. Zračnoj luci Split – Kaštela pripala je diploma EDMU za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sljubljenih sorti.

Nagrađeni maslinari zahvalili su predstavnicima gradske vlasti na potpori dodajući kako je manifestacija Noćnjak 2018. dokaz da su kaštelanski maslinari naučili gradivo o uzgoju i preradi maslina.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */