Split Pozitivna priča

MARKO BARTULIĆ // Split će dobiti 2500 novih parkirnih mjesta

Jedan od gorućih problema s kojim se možete susresti u gradu Split svakako je nedostatak parking mjesta u samom centru grada, ali i šire.

Međutim, malo tko zna da je do nedavno veliki problem predstavljao i nedovoljan broj parking mjesta za osobe s invaliditetom. U ovotjednoj Pozitivnoj priči Dalmacije porazgovarali smo s Markom Bartulićem, direktorom Split Parkinga.

U svom radu, kao direktor Split Parkinga, napravili ste mnogo za osobe s invaliditetom omogućavajući im dovoljan broj parking mjesta, odnosno pet posto od ukupnog broja svih parking mjesta. Kako ste otkrili da postotak koji predviđa zakon ne odgovara stvarnoj situaciji u Splitu i na koji način ste riješili nastali problem?

Prije svega želim se zahvaliti svim osobama s invaliditetom koji su nam svojim ukazivanjem na probleme skrenuli pažnju na stvarne probleme. Ovim putem bi posebno istaknuo gđu. Juganu Sinovčić s kojom smo razgovarali i koja nam je jako puno pomogla u uočavanju problema. Nakon toga smo prionuli izradi prometne dokumentacije gdje smo uvidjeli  određene nepravilnosti i u vrlo kratkom vremenu smo riješili probleme na parkiralištima Riva, Svačićeva, kraj Starog placa, Vukovarskoj ulici, Preradovićevom šetalištu i tako dalje. Označili smo sva mjesta pod našim upravljanjem, ujedno i mjesta za osobe s invaliditetom na području cijeloga grada i nadamo se da ćemo nastaviti i dalje s dobrim radom.

Veliki broj Splićana koji nisu osobe s invaliditetom još uvijek koriste znakove pristupačnosti koji osobama s invaliditetom omogućavaju parking na mjestima  koja su predviđena za njih. Na koji način Split Parking može utjecati na spomenuti problem i radi li se išta po tom pitanju?

Nažalost mi kao tvrtka ne možemo puno napraviti jer nemamo pristup bazi izdanih znakova pristupačnosti i koliko znam ni djelatnici MUP-a kao ni prometno redarstvo. Djelatnici Split parkinga d.o.o. nemaju nikakve ovlasti prilikom zlouporabe znakova pristupačnosti.

Što građani Splita mogu napraviti ukoliko primijete da je na mjestu predviđenom za osobe s invaliditetom parkirano osobno vozilo bez znaka pristupačnosti?

Svaki građanin može prijaviti vozilo, koje nema odgovarajući znak pristupačnosti, a parkirano je na mjestu za osobe s invaliditetom, prometnom redarstvu grada Splita ili pauk službi na broj 021-376-848.

Također građani mogu skinuti aplikaciju „Smart Split parking“ i preko aplikacije prijaviti nepropisno parkirano vozilo. U vrlo kratkom vremenu naši djelatnici će doći na prijavljeno mjesto i započeti proceduru premještanja vozila ako prometno redarstvo izda nalog za premještanje. Uz pomoć aplikacije uspostavit ćemo bolju komunikaciju s građanima našega Grada kako bi bili što zadovoljniji s radom gradske komunalne tvrtke.

Često se priča kako u Splitu nema dovoljno parking mjesta u samom centru grada, ali i šire, što svakako predstavlja jedno od najvećih problema u našem gradu. Također, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, je u svom predizbornom programu, najavljivao kako će svojim sugrađanima osigurati novih 2500 parkirnih mjesta. Smatrate li da je ta brojka realna i gdje u Splitu postoji mogućnost za nova parkirna mjesta?

Predložili smo gradonačelniku gospodinu Krstulović Opari osnivanje radnog tijela koje će pripremati sve odluke za Gradsko vijeće kako bi se počelo s realizacijom gradnje novih kapaciteta parkirališnih mjesta. Brojka od 2500 parkirnih mjesta je realna i kad uzmete u obzir da trenutačno postoji 11 lokacija koje su u 100% vlasništvo Grada Splita mislim da u vrlo kratkom vremenu će biti i izgrađeno. S novim brojem parkirnih mjesta povećat ćemo i broj parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom. Ali jako je bitno da Gradsko vijeće grada Splita što prije izglasa potrebite promjene kako bi pristupili izgradnji spomenutih parkirališta. Od lokacija istaknuli bi lokacije na Spinutu, ST3, Trsteniku, preko puta FINE, KBC-u Split (uz njihovu suglasnost), Mertojaku, Pujankama….

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */