Dalmacija

Mali Šoltani grade bunju u školskom dvorištu

Učenici OŠ Grohote uz vodstvo svojih učitelja i Udruge 4 GRADA Dragodid, a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i stručnu pomoć Konzervatorskog odjela u Splitu započeli su gradnju bunje u školskom dvorištu.

Izgradnja bunje je dio planiranog školskog kurikuluma u koji su uključeni svi učenici, učitelji i nastavni predmeti.

Cilj izgradnje bunje je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja s naglaskom na prenošenje vještine suhozidnog graditeljstva u kamenu bez upotrebe vezivnog sredstva. Razvojem praktičnih vještina kroz korelaciju svih nastavnih predmeta, učitelji OŠ Grohote ne čekaju kurikularnu reformu, nego je promjenama metoda svoga rada sami stvaraju.

PLUS:  ČESTITAMO! Sretnik iz Solina na Eurojackpotu osvojio 309.704,33 kuna

Prva faza  edukacijskog projekta je započela u ponedjeljak 14. svibnja 2018. i trajat će do sutra, 18. svibnja, a nastavit će se početkom sljedeće školske godine.

Interes učenika i učitelja za učenje je veliki, a suhozidno graditeljstvo vježbaju uz pomoć stručnih voditelja Udruge 4 GRADA Dragodid Filipa Bubala, Andriana Nigojevića i Mislava Tovarca.

Škola je pronašala i nekoliko šoltanskih majstora koji vladaju vještinom suhozidne gradnje, a dva su se i aktivno uključila.  Veliki je interes i roditelja polaznika radionice koji posjeduju  iskustvo i ljubav prema suhozidnoj gradnji. Roditelji Mladen Cecić iz Grohota i Ivo Bezić iz Gornjeg Sela svoja iskustva u gradnji suhozida rado će prenijeti na mlade generacije od kojih su neki već pokazali zavidan interes.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */