Dalmacija

Mali Šoltani grade bunju u školskom dvorištu

Učenici OŠ Grohote uz vodstvo svojih učitelja i Udruge 4 GRADA Dragodid, a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i stručnu pomoć Konzervatorskog odjela u Splitu započeli su gradnju bunje u školskom dvorištu.

Izgradnja bunje je dio planiranog školskog kurikuluma u koji su uključeni svi učenici, učitelji i nastavni predmeti.

Cilj izgradnje bunje je njegovanje nematerijalne baštine svoga zavičaja s naglaskom na prenošenje vještine suhozidnog graditeljstva u kamenu bez upotrebe vezivnog sredstva. Razvojem praktičnih vještina kroz korelaciju svih nastavnih predmeta, učitelji OŠ Grohote ne čekaju kurikularnu reformu, nego je promjenama metoda svoga rada sami stvaraju.

Prva faza  edukacijskog projekta je započela u ponedjeljak 14. svibnja 2018. i trajat će do sutra, 18. svibnja, a nastavit će se početkom sljedeće školske godine.

Interes učenika i učitelja za učenje je veliki, a suhozidno graditeljstvo vježbaju uz pomoć stručnih voditelja Udruge 4 GRADA Dragodid Filipa Bubala, Andriana Nigojevića i Mislava Tovarca.

Škola je pronašala i nekoliko šoltanskih majstora koji vladaju vještinom suhozidne gradnje, a dva su se i aktivno uključila.  Veliki je interes i roditelja polaznika radionice koji posjeduju  iskustvo i ljubav prema suhozidnoj gradnji. Roditelji Mladen Cecić iz Grohota i Ivo Bezić iz Gornjeg Sela svoja iskustva u gradnji suhozida rado će prenijeti na mlade generacije od kojih su neki već pokazali zavidan interes.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */