Hrvatska Svijet

LEGALIZIRA SE TREĆI SPOL? Jedna europska zemlja planira dozvoliti promjenu spola mlađima od 18

Škotska vlada predložila je legaliziranje trećeg spola, odnosno spola osoba koje se ne identificiraju isključivo kao muškarci ili žene, a podržala ih je i javnost, piše Super1.

Nakon rasprave u parlamentu, konzultirali su se s 15 tisuća škotskih građana, piše The Pool, a većina ih je podržala prijedlog da se ljudima omogući da se identificiraju trećim spolom ako to žele.

Angela Constance, bivša tajnica za ravnopravnost, prošle je godine rekla da se zakon o ravnopravnosti spolova iz 2004. mora promijeniti kako bi transrodne osobe i osobe koje se ne identicifraju prema binarnoj podjeli spolova, bile tretirane s više poštovanja. Osim toga, vlada želi smanjiti dobnu granicu od 18 godina koliko morate imati da biste u Velikoj Britaniji promijenili spol.

Razgovor o novoj potencijalnoj odluci vlade stigao je nakon Dana sjećanja na transrodne osobe koji služi kao podsjetnik na nasilje koje se i dalje vrši nad transrodnim osobama. Od 2017. britanska je policija zabilježila rast takvog nasilja za 45 posto. Osim škotske vlade, ovih dana je i Twitter ponudio bolju zaštitu transrodnim osobama, a mi se nadamo da će njihov primjer slijediti ostale zemlje svijeta.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */