PLUS Život & Kultura Kultura

KROZ POVIJEST // Ivo Mišur vam predstavlja hrvatske krajeve na suvremenim talijanskim markama

Marka Giorno del ricordo dell'esodo dall'Istria, Fiume e Dalmazia

Piše: Ivo Mišur // Talijanska želja za oslobađanjem (irredenta) istočne obale Jadrana seže od sredine 19. stoljeća i ujedinjenja Italije. Nakon Drugog svjetskog rata Talijani su izgubili teritorij u Dalmaciji i Istri koji su stekli nakon Prvog svjetskog rata. Ovo je uzrokovalo da je iz dijelova Dalmacije te Istre izbjegao veći broj Talijana. Na Dalmaciju i Istru se tada, a djelomice i danas gleda kao na izgubljenu talijansku zemlju, iako su na tom području većinu činili Hrvati. Talijanska stajališta o izgubljenim zemljama prikazivala su se na njihovim poštanskim markama.

Prvi diplomatski spor dogodio se 1954. kada je talijanska pošta izdala markicu Inizio di servizio di televisione nazionale (vrijednosti 25 i 60 lira) na kojoj je ucrtana karta Italije s predratnim granicama (s Istrom). Jugoslavija je protestirala te je vratila sve pošiljke sa spornim markama koje su ušle u zemlju.

1966. izdana je markica s istarskim iredentistima (Cesare Battisti, Damiano Chiesa, Fabio Filzi i Nazario Sauro) pogubljenima 1916. Na marki se nalazi i arsenal u Puli gdje su pogubljeni.

Marka Centenario della morte di Niccolò Tommaseo

Stogodišnjica smrti Niccole Tommasea obilježena je 1974. prigodnom poštanskom markom Centenario della morte di Niccolò Tommaseo. Iste godine dvije marke u čast poznatog talijanskog jezikoslovca rođenog u Šibeniku, izdao je San Marino. Tommaseo je bio centralna figura dalmatinskog autonomaštva. Na talijanskoj marki nalazi se crtež Tomasseova spomenika u Šibeniku koji je srušen 1945. godine, a čija se ruka nalazi u muzeju u Veneciji. U samoj Veneciji danas postoji Tommaseov spomenik međutim za razliku od šibenskog na venecijanskom Tommaseo ima skrštene ruke. Marka je prikrivena provokacija jer je spomenik u Veneciji podignut 1882., dakle prije onog u Šbeniku, te su ga mogli prikazati umjesto onoga u Šibeniku.

Marka 50º anniversario dell’esodo degli italiani dall’Istria, da Fiume e dalla Dalmazia (1997)
Marka Giorno del ricordo dell’esodo dall’Istria, Fiume e Dalmazia

Raspadom Jugoslavije počelo se slobodnije govoriti o partizanskim zločinima u Hrvatskoj. Ovim je nestao talijanski strah od diplomatskog skandala te je dana medijska pažnja udrugama esula koji su otvorenije pričali o pogubljenjima i o fojbama. Kasnije će se pokazati da je ovime otvorena Pandorina kutija jer će esuli u medijima napadati Hrvatsku i Sloveniju te će se pokazati da udruge zastupaju iredentistička stajališta. Talijanske vlasti su popuštale esulima te je 1997. godine izdana prigodna poštanska marka kojom je obilježena pedesetogodišnjica egzodusa Talijana istre, Rijeke i Dalmacije (50º anniversario dell’esodo degli italiani dall’Istria, da Fiume e dalla Dalmazia). Italija je u ožujku 2004. donijela odluku da se 10. veljače obilježava kao Giorno del ricordo (Dan sjećanja) u znak sjećanja na tragediju žrtava fojbi te egzodusa istarskih, riječkih i dalmatinskih Talijana nakon Drugog svjetskog rata. Iduće godine je izdana marka Giorno del ricordo dell’esodo dall’Istria, Fiume e Dalmazia. Godine 2007. obilježila se 60. godišnjica naseljavanja gradića Fertilie na Sardiniji (60º anniversario della borgata Giuliana di Fertilia). Gradić su naselili esuli. Na marki je prikazana emigrantska obitelj te zemljovid na kojem se vide Istra i Rijeka.

Marka 60º anniversario della borgata Giuliana di Fertilia
Marka Società Dalmata di Storia Patria

Godine 2006. izdana je markica u čast Società Dalmata di Storia Patria (SDDSP) Dalmatinsko društvo za domovinsku povijest. Društvo je osnovano nakon talijanske aneksije Zadra 1926. kao dio državnog projekta proučavanja talijanske povijesti Dalmacije. Društvo se raspalo 1935. godine. Obnovljeno je 1961. u Rimu. Danas se bavi proučavanjem talijanske prošlosti Dalmacije. Vrijedan doprinos je izrada inventara svih dijela na talijanskom koja se nalaze u hrvatskim, slovenskim i crnogorskim arhivima. Član je Talijanskog nacionalnog društva za povijest.

Marka Fiume – terra orientale gia Italiana

Zlouporaba sjećanja na žrtve dovela je do buđenja iredentističkih osjećaja te je izdana marka koja prikazuju Rijeku. Fiume – terra orientale gia Italiana (Rijeka- istočna zemlja, negdar talijanska) je naziv marke koju je talijanska pošta izdala 2007. godine. Na marki je slika negdašnje Guvernerove palače, a sada zgrade Pomorsko-povijesnog muzeja Hrvatska je bezuspješno pokušala spriječiti izdavanje marke. Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je prosvjednu notu Talijanskoj Republici u kojoj izražava oštar prosvjed i duboko nezadovoljstvo izdavanjem marke te je zahtijevalo da se spriječi daljnja distribucija.

Marka povodom 150-godišnjice rođenja Gabriella D’Annunizia
Marka posvećena pionirima talijanske avijacije

Zadnja marka koja se neizravno tiče hrvatskih krajeva izdana je 2013. godine u čast sto pedeset godina rođenja Gabriela d’Annunzia, Talijana koji je 1919. umarširao u Rijeku koje je rezultiralo pripojenjem Italiji. Njemu u čast već su izdane marke 1963. (stogodišnjica rođenja) i 1938. godine. Iako ga Hrvati znaju samo kao osvajača Rijeke, d’Annunzio je bio književnik i pionir talijanske avijacije te se izdavanje marke s njegovim likom 2013. godine ne može gledati samo kroz talijansku iredentističku prizmu. Upravo radi svojih avijatičarskih iskustava pojavljuje 2003. na izdanju u čast početaka talijanske avijacije.
Očito je da su sredinom 2000-ih u središtu talijanske javnosti bile talijanske žrtve s istočne obale Jadrana. Nakon ustanovljenja Dana sjećanja izdane su marke u čast esulima, a poslije u čast Rijeke te društva koje piše talijansku povijest Dalmacije. Poslije 2007. godine nisu izdavane marke u čast esulima niti one koje se tiču bivših talijanskih zemalja.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */