Split

KOMENTAR BLOKADE CESTE “OS 13” IZ BANOVINE: Grad Split uredno je kupio zemljište i uknjižio se te na toj zemlji izgradio cestu i školu

Jutros, po saznanju o blokadi ceste „Os 13“, Komunalno redarstvo Grada Splita izišlo je na teren i utvrdio kako je cesta prethodno bila zapriječena od strane članova obitelji Treursić koji su na ovaj način iskazali svoje nezadovoljstvo postupkom obeštećenja za zemljište koje je u postupku povrata.

Zajedno s redarstvom izišla je i tvrtka Cestar sa svojom ophodnjom, djelatnici Grada komunalne izgradnje te policije koji su obavili razgovor s ljudima koji su pripriječili cestu. Cesta je vrlo brzo otvorena. Komunalno redarstvo otvorilo je predmet te će se dalje postupati u skladu s njim budući da je zatvaranje ceste koja je u prometu kao nerazvrstana cesta nezakonito. Ako se ponovi, pozvat će se policija koja će intervenirati na terenu.

Paralelno, obitelj Treursić vodi postupak pred Uredom državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi prava na naknadu-povrat zemljišta koje je rješenjem SO Split 1964. godine eksproprirano u korist ustanove „Parkovi i nasadi“ radi izgradnje i uređenja rasadnika. To je zemljište 1995. godine Odlukom Grada Splita i 1996. rješenjem Trgovačkog suda u Splitu upisano kao vlasništvo „Parkova i nasada“ d.o.o. Split, pravnog slijednika ustanove „Parkovi i nasadi“ Split.

2008. godine temeljem kupoprodajnog ugovora „Parkovi i nasadi „ d.o.o. Split prodali su Gradu Splitu, između ostalih i ovo zemljište. Ta čestica danas u naravi predstavlja dio OŠ „Pazdigrad, dio prometnice i dio plastenika. Grad Split je, dakle, uredno kupio zemljište od „Parkova i nasada“ d.o.o. te izgradio školu i cestu.

Presudom Visokog upravnog suda u Zagrebu prošle je godine potvrđeno rješenje Ministarstva pravosuđa kojim je povodom žalbe obitelji Treursić poništeno prvostupanjsko rješenje Ureda državne uprave u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz 2010. godine kojim je utvrđena naknada u obveznicama Republike Hrvatske, te je predmet vraćen na ponovni postupak i u tijeku je.

Što se tiče ceste „Os 13“, na ovoj trasi nije postojala nikakva plomba ni zabilježba povrata niti ikakvog spora. Isto se odnosi i na zemljište na kojem je izgrađena Osnovna škola. Grad Split uredno je kupio zemljište od „Parkova i nasada“ d.o.o. i uknjižio se te na toj zemlji izgradio cestu i školu.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */