PLUS Magazin

KOLUMNA // Kava sa šljokicama // Ma nije on tako loš…

U životu mi puno stvari ide na živce, na jetru ili kako bi splićani rekli, na ku*ac… Je*iga, živim po principu „Splitsko stanje uma-samo sjede i seru“, volim žugat, a to je jedan od razlog zašto pišem ovu kolumnu. Drugi je, nešto zahtjevniji i teži, ali stvarno virujem da čak i nešto „lako i plitko“ poput ovoga može na čudan, ali učinkovit i jednostavan način, prominit nešto u glavi čitatelja.

Ali krenimo redom… Živcira me šta priko lita ne mogu sist u niti jedan kafić da mi iz susidnog restorana ne vonja prošlogodišnji smrznuti cipal koji prodaju k’o vrhunsku ribu. Živcira me šta živim u državi u kojoj je Sanader odavno „Ćaća“, Todi je posta „Gazda“, a dozvole za ubojstvo kupuju se proporcionalno političkoj i platežnoj moći.  Živcira me šta imam priju koja priča tri strana jezika, čita priče bolesnoj dici i ima završen medicinski fakultet , a novinske članke puni salo Lucije Lugomer.  Između ostalog, u vrtlogu moga hejta, mrzim  lančane poruke, slike na koje triba prikupit miljun lajkova te akcije putem Facebooka. Oštećene muške. I tripice. Tako sam, između ostaloga, prije par dana dobila poruku od rodice, a koja glasi otprilike ovako:

„Sutra, 21.10. žensko zatamnjenje profila od 8:00 do 21:00 (pst!). To bi trebalo pokazati kakav bi svijet bio bez žena. Tvoja fotografija profila treba da bude samo crni kvadrat tako da se ljudi pitaju gdje su žene. Proslijedi samo ženama… Radi se o projektu protiv zlostavljanja žena. To nije šala. Podijeli to sa svojim prijateljicama.“

Vidi dušo, ne znam jesi li propustila koji sat biologije u osnovnoj školi ili si u časopisu „OK!“ pročitala da možeš zatrudnit ako se tvoj dečko popiša u bazen u kojem si i ti bila, ali očito neke stvari moramo pojasnit. Da nema žena, ne bi bilo ni svita. Isto tako, da nema muških nebi ti ima ko oplodit jajnu stanicu u bazenu pa opet, logičkim zaključom, dolazimo do činjenice da nema muških ne bi bilo ni svita. Enivej, ja nisam stavila crni kvadrat na svoju profilnu sliku za projekt protiv zlostavljanja žena i nikad nisam proslijedila lančanu poruku pa me evo vidi živu, zdravu i ne prati me sedam godina nesriće. Međutim, napravila sam nešto drugo. Prije par godina, kad sam na svojoj koži osjetila početak zlostavljanja, rekla sam „Ne!“. Nisam ostala u lošoj vezi jer sam imala 20 godina i sve moje prijateljice su bile u vezi. Nisam ostala trudna jer dite promini ljude. Rekla sam „Ne!“ i nastavila dalje… Bez drame, bez okolišanja, bez rečenice „Nije on tako loš…“. Zlostavljanje prije svega nije samo udarac zbog kojeg završiš na hitnoj u tri ure ujutro s masnicom na srid lica, a lažeš doktoru da si se opalila kuvačom po glavi dok si kuvala gulaš. Zlostavljanje je dugotrajno, psihičko, verbalno i nažalost, prečesto, fizičko… I zato, sljedeći put kad ti lik s kojim se viđaš tjedan dana kaže „stavit ću ti ga samo malo“, ti njega stavi na „block“ i nađi si drugog momka. Kad ti sljedeći put kaže da upišeš teretanu i za rođendan ti kupi kremu protiv celulita, ti spakiraj svoje kufere i napravi mu profil na Grinderu. Dovodeći stvari do krajnjeg apsurda samo želim reć da crni kvadrat na profilnoj slici neće prominit ništa. Na isti način mali crnčić u Africi neće dobit ručak i školovanje ako tvoja slika skupi miljun lajkova. Stvari nažalost ne funkcioniraju priko lajkova jer da je tako ja bi već imala završen fakultet, momka, a sarma bi bila bolja od punjene paprike. Al’ jebiga, život je kurva koja ti servira nasilnog muža u onom trenutku kad „slučajno“ ostaneš trudna jer dite minja ljude, a on nije tako loš.

I zato, ako čitaš ovo nemoj stavit crni kvadrat na profilnu sliku. Pomozi ženi koju muž voli udrit da joj pokaže di joj je misto. Nazovi 192 i prijavi nasilnog gada.  Kad te sljedeći put prija pita kako joj stoji haljina, reci joj da izgleda predivno i da bi se svaki lik moga tuć nogom u dupe da ima curu poput nje. Svaki dan se pogledaj u ogledalu i zahvali Bogu što si živa i zdrava i nikad, ali nikad, ne dopusti da budeš žrtva zlostavljanja. I tako se, drage moje, bori protiv zlostavljanja žena…

Nastavit će se…

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */