PLUS ANTIDEPRESIV PLUS Magazin

KOLUMNA // Kava sa šljokicama: Koliko vam košta lipota?

Prije nego što sam počela pisat ovu kolumnu, maštala sam da će to bit jedan mali dnevnik mog života kojeg ću svakog vikenda servirat svim onim čitateljima kojima je dosta Agrokora, Karepovca i žalbi Strabaga. Međutim, ka šta znamo, svi planovi su tu da se zaje*u. Svaki vikend sidnem u svoju malu birtijicu, slušam jazz, naručim svoj espresso i krenem pisat o svome životu, ali se putem svaki tekst pretvori u komentar društva i ono šta moje živce svakog tjedna dovodi do krajnjih granica.

U moru klonova koji galopiraju u „Socks Boots“ po rivi u nadi da ćeš ih slikat Sonja Dvornik, ne možeš raspoznat ko je lip, a ko ružan. Jer, je*iga, budimo realni, Bog nije prema svima bia blagonaklon, a i genetika i burek su učinili svoje. U  Hrvatskoj još  uvik vlada  kriza, iako se navodno smanjuje nezaposlenost zahvaljujući sezoncima s kojima nam mažu oči, a mi nikad nismo bolje izgledali. Nikad nismo bili bolje obučeni, imali bolje mobitele i vozili bolja auta.

Sićate li se vrimena kada je Kate Moss harala svjetskom modnom scenom? Sve su cure tile bit mršave ko ona, a roditelji su se često bunili kako nam modni časopisi serviraju ideal lipote koji je nerealan i, na kraju krajeva, nezdrav. Danas nam za serviranje novog ideala lipote, uz list zelene salate za večeru, ne tribaju modni časopisi jer nam cila rulja sranja svakodnevno stoji na raspolaganju, a zove se Instagram. I nezaobilazne, sestre Kardashian. Kada su naše matere bile mlade, bia si, je*iga, ili lip ili ružan. Sve šta si moga napravit na sebi bilo je smršavit, razdvojit tu jednu „mesićevu obrvu“ u dvi približno jednake i opiturat kosu. Nekoliko desetljeća kasnije, sve je moguće. I sve je na prodaju.  Jedino šta danas ne možemo prominit na sebi je visina, a to nama malim curama, je*iga, još uvik teško pada. Kad kažem promjena ne mislim pritom na plastične operacije koje su prije dvadeset ili više godina bila jedina metoda da svi ne saznaju da si ravna ko daska. Danas na raspolaganju imaš push-up grudnjake, a u krajnjoj liniji možeš se, ko i ja, furat na to da ne voliš nosit grudnjak, ili kako mi u Dalmaciji kažemo ređipet, i boli te kiki šta imaš male sise. Jedini problem koji ti se može dogodit je da te pokoji „homo neanderthalensis“ zamini za feministkinju, al s današnjeg gledišta bolje i to nego ona iz 7.D. s malim sisama. Je*iga. Ako te Bog nije podaria s guzicom ko Kim Kardashian, ne očajavaj, jer danas možeš kupit čak i push-up mudante. Mali nos? Male sise? Pivski drob? Nemaš frke, njofra. Za sve tvoje probleme, na raspolaganju ti je konturiranje. Sigurno ste čuli onu staru „Ne viruj ženi koja ide spavat sa šminkom na licu“. E pa, današnji standardi šminke su se ponešto prominili pa bi rečenica bila točnija kada bi glasila „Ne viruj ženi koja se ne opere prije spavanja“. Više o svemu u videu…

Danas smo svi alergični na gluten i laktozu, a u teretani provodimo više vrimena nego za knjigom. Jer, je*iga, kad izađeš vanka niko te neće pitat kad je počea 2. svjetski rat ili je li se Katalonija odcijepila od Španjolske. Danas je bitno koliko pratitelja imaš na Instagramu i koje ti auto ćaća vozi. Budimo realni, koliko ljudi danas uopće ode na kavu radi kave, a ne nove slike za Instagram? Clarendon, Lagos, Juno, Amaro, Mayfair, Hudson. Koji filter za današnju lipotu izabrat? Na raspolaganju nam je konturiranje, balayage, crtanje obrva, hijaluroni, sredstva za izbjeljivanje zubi i sva ostala čuda „prirode“ koja nas čine lipšima od onoga šta jesmo. Pitanje je jedino, lipšima ili jednakima? I na kraju krajeva, koliko vam košta lipota?

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */