PLUS ANTIDEPRESIV PLUS Magazin

KOLUMNA // Kava sa šljokicama: Dan žena ili što je nama naša borba dala?

Žena. Spolni kromosom XX ili nešto više? Danas se slavi Međunarodni dan žena, ili skraćeno, Dan žena. Komunistički praznik? Praznik ženstvenosti? Praznik u kojem jedva čekamo dobit jednu pišljivu ružu? Praznik odluke? Praznik prava? Ili možda praznik na kojem možemo pit pivu iz boce, a da nas niko ne gleda čudno? Dan žena ili šta je nama naša borba dala?

Krenit ćemo s kratkom lekcijom iz povijesti. Navodno je pokret za prava žena počea 1908. godine kada je više od 15 000 žena marširalo u New Yorku tražeći pravo glasovanja, pravo na bolje plaće i pravo na skraćivanjem radnog vremena. Jedan od najpoznatijih događaja iz tog razdoblja je požar u tvornici Triangle Shirtwaist u istom gradu, ali dvi godine kasnije, kada je život izgubilo priko 140 žena. Sve je, na neki način, krenilo iz tog grada koji nikad ne spava, a mi ga, žene, još uvik povezujemo sa serijom „Sex&City“ i gradom u kojem se Carrie zaljubila u Facu. Prva međunarodna ženska konferencija održana je u Kopenhagenu na prijedlog žene pod imenom Clara Zetkin, za koju vjerojatno mnogi od vas nisu nikad čuli, al’ ta žena je razlog zašto svake godine baš na taj dan, 8. ožujka, stavljate heštegove #womenpower i dobivate ruže od svoji momaka, očeva i životnih partnerica. Zahvaljujući Clari Zetkin, dan žena počea se obilježavati godinu dana kasnije, 1911. godine, i to u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj, a slavilo ga je priko milijun ljudi. Clara je vjerojatno jedna od žena heroja koja je, budimo realni, napravila promjenu, a mi se,je*iga, divimo Kylie Jenner koja samo misec dana nakon poroda ima zavidnu liniju. Danas, 107 godina nakon, nekim ljudima se diže kosa na glavi jer dan žena povezuju sa komunizmom i omraženim nazivom „Osmi Mart“ . Al je*eš ga, kava sa šljokicama nikad nije bila, a vjerojatno nikad neće ni bit, politička kolumna pa ćemo ideološke podjele „čiji je ćaća bia ustaša, a čiji partizan“ još jednom ostavit sa strane i pozabavit se malo drugačijim pitanjem.

Šta je „Dan žena“ danas? Borimo li se i dalje za naša radna prava i koliko smo uopće upoznati sa pojmom jednakost plaća muškaraca i žena? Znamo li da nam na razgovoru za posal poslodavac ne smi postavit pitanje kada planiramo imat muža i dicu? Jesmo li svjesni da možda nikad prije nismo imali više prava nego sada, a da istovremeno, nikad nismo imali manje muda nego sada? Danas će na ulice izać babe, dude i kako se već zovu razne udruge koje se „bore“ za prava žena. Danas će na ulice izać i takozvane sluškinje i tražit će ratifikaciju Instambulske konvencije. Kako kažu, ta će konvencija navodno pružiti veću zaštitu ženama u Hrvatskoj iako će tu istu večer kada je eventualno ratificiramo muž nasilnik opet plesnit svoju ženu jer mu juha nije dovoljno podgrijana. Danas se većina nas neće ni sitit da je to dan koji bi triba slavit naš genetski kod, guzice i sise te, na kraju krajeva, naša prava. Eventualno, ako budemo imale sriće, možda ćemo dobit cviće od momka ili jednu ružu od mladeži HDZ dok budemo hodali priko Marmontove do posla. Pročitat ćemo novi broj najpoznatijeg časopisa za žene koji će nam na pedesetak strana servirat članke poput „Women power – kako bi biti bolja ja?“, a odmah izad „Kako oralno zadovoljiti svog muškarca?“. U istom časopisu, pronać ćemo recepte za božanstvenu tortu od čokolade i vježbe za ubijanje sala na trbuhu. Mi ćemo, kao i svake godine prije toga, na nekoj od društvenih mreža podilit pismu, sliku ili status jer je to, je*iga, način na koji se danas obilježava taj dan koji se iz pokreta u kojem se umiralo pretvorio u pokret ko će dobit više lajkova na Instagramu. Za potrebe influenserica, izvukla sam i citate kojima možete, uz #womenpower, obilježiti vaš dan.

“Nitko te ne može natjerati da se osjećaš manje vrijednom bez tvog dopuštenja” – Eleanor Roosevelt.

 “Ako želiš da se o nečemu govori, pitaj muškarca; ako želiš da nešto bude napravljeno, pitaj ženu” – Margaret Thatcher.

 “Muškarci koji tretiraju žene kao bespomoćne i slatke igračke zaslužuju žene koje će ih tretirati kao velikodušne i krasne bankovne račune” – nepoznati autor.

“Žene su stvarni kreatori društva” – Harriet Beecher Stowe.

 “Bog je ženama dao intuiciju i ženstvenost. Koristite li ih ispravno, kombinacija toga stvara zbrku u glavi svakog muškarca” – Farrah Fawcett.

 “Najbrži način za promijeniti društvo je mobilizirati žene diljem svijeta” – Charles Malik.

 “Ginger Rogers je mogla sve što i Fred Astaire, ali unatrag i u visokim petama” – Faith Whittlesey.

 “Ženama koje žele biti jednake muškarcima nedostaje ambicija” – Timothy Leary.

 “Slijedite svoje instinkte. Tad će se prava mudrost manifestirati sama od sebe” – Oprah Winfrey.

 “Povijest nas uči da će žene biti zaboravljene ako same zaborave misliti na sebe” – Louise Otto.

“Prvi put se udaješ radi ljubavi, drugi radi novca, a treći radi društva” – Jacqueline Kennedy Onassis.

 “Riječi su ženama najbolji afrodizijak. G-točka je u ušima. Oni koji je traže niže, gube vrijeme” – Isabel Allende.

Na kraju ovog teksta od mene se vjerojatno očekuje da napišem neku jaku poruku za sve žene koje će pročitat ovaj tekst.  Al’ je*iga, uz dužno poštovanje svim ženama sa velikim Ž, smatram da nisam ništa posebnija ni ništa slabija od bilo koje osobe koja se rodila sa štapićem između nogu. Vidite, mene moj ćaća nije odgaja ko žensko dite i nisam bila u nikakvom boljem položaju od svoje dvoje braće samo zato šta sam se rodila ko tatina princeza. I danas ću, ko i svaki drugi dan, pit pivu iz boce, obuć haljinu i minjat ulje u autu. Ne zato šta sam žena nego zato šta sam čovik. I to je pravo koje vam niko ne može ni dat ni oduzest.

Nastavit će se…

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */