PLUS Dalmacija

Kliška tvrđava ostvarila 76 posto više posjeta i dobila novi vizualni identitet

Kliška tvrđava je u prva četiri mjeseca 2018. godine ostvarila 76 posto više posjeta u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, koja je isto bila iznimno uspješna i tijekom koje je tvrđavu posjetilo ukupno 47.000 posjetitelja.

Ta brojka je do svega nekoliko godina unatrag iznosila 8.000 posjetitelja godišnje, no odabirom smjera razvoja turizma koji se u velikoj mjeri temelji na bogatoj povijesnoj i kulturnoj baštini rezultati su bolji iz godine u godinu. Turizam fokusiran na kulturnu baštinu, aktivni odmor i gastronomiju smjer je razvoja koji je općina odabrala, a kliška tvrđava pri tome će i dalje imati ključnu ulogu, na korist svih stanovnika općine.

Povodom 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka, ali i brojnih projekata revitalizacije tvrđave i nadolazećih manifestacija, predstavljen je i novi vizualni identitet Tvrđave Klis, čiji autor je Ante Filipović Grčić iz šibenskog studija 2fg. Novi vizualni identitet Tvrđave Klis temelji na položaju Klisa na strmoj hridi u klancu koji razdvaja Kozjak i Mosor, a koji je i ključ Dalmacije na putu od Jadranske obale do Zagore i obrnuto. U obrazloženju podrijetla naziva Klisa neki etimolozi izvode ga iz grčke riječi kleis, što u prijevodu znači ključ, a sama simbolika klanca i ključa vidljiva je u novom logotipu.

– Svi ovi uspjesi i rezultati ostvareni su u godini u kojoj obilježavamo 370. obljetnicu oslobođenja Klisa i okolnih krajeva od Turaka, pri čemu je naša tvrđava odigrala ključnu ulogu. 2018. godina je i Europska godina kulturne baštine, čemu svakako doprinosimo i brojnim projektima i aktivnostima, stoga sa zadovoljstvom mogu reći kako su naš rad i zalaganje za Klis, bogatiju turističku ponudu i obnovu i očuvanje našeg kulturnog nasljeđa urodili plodom i u tom smjeru nastavit ćemo se razvijati i dalje., zaključio je načelnik Vetma.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */