Svijet

Katalonski ministri završili u zatvoru, krenuli veliki protesti

Španjolska sutkinja odredila je u četvrtak pritvor bez mogućnosti jamčevine za smijenjenog katalonskog potpredsjednika vlade te sedam ministara optuženih za proglašenje nezavisnosti Katalonije, a kao odgovor na to u sjeveroistočnoj pokrajini najavljeni su masovni protesti.

U četvrtak je devet bivših članova vlade saslušano na sudu u Madridu, nakon čega je državno odvjetništvo za njih osam zatražilo pritvaranje. Sutkinja Carmen Lamela je to prihvatila dopustivši jedino Santiju Vili, bivšem ministru zaduženom za poduzeća, plaćanje jamčevine od 50 tisuća eura kako bi izbjegao pritvor.

Vila je dao ostavku nekoliko sati prije nego što je 27. studenog izglasana nezavisnost, a u četvrtak je odgovarao na pitanja tužitelja. Ostalih osam optuženih odgovaralo je jedino na pitanje svoje obrane.

Sutkinja je procijenila da postoji “visoki rizik” od skrivanja, promjene i uništenja dokaza. Zaključila je kako su optuženi duže od dvije godine planirali i svjesno radili na počinjenju kaznenog djela te da s obzirom na svoje pozicije lako mogu pobjeći iz Španjolske. “Neki su već otišli u druge zemlje izbjegavajući kazneni postupak”, navela je sutkinja, misleći na smijenjenog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta i četvero ministara koji se nalaze u Belgiji.

Vijest o pritvaranju osam ministara naišla je na ogorčenje u Kataloniji gdje su najavljeni protesti na ulicama.

Nedopustivo je da zatvaraju legitimno izabranu vladu. Zbog toga počinjemo s sedmicom mirnih i građanskih akcija širom zemlje koje će završiti velikim okupljanjem u nedjelju 12. studenog – poručila je preko Twittera aktivistička katalonska organizacija Omnium Cultural.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */