Svijet

Karta u srpskom udžbeniku prikazuje Beograd u Hrvatskoj

Screenshot: Net.hr

U tematskom atlasu predmeta Priroda i društvo za četvrti razred osnovne škole u Srbiji postoji karta Balkana iz 9. stoljeća koja prikazuje kako Hrvatska obuhvaća veliki dio Srbije.

U predmetu Priroda i društvo za četvrti razred osnovne škole u Srbiji, u tematskom atlasu postoji karta Balkana iz 9. stoljeća na kojoj je prikazano kako Hrvatska obuhvaća veliki dio današnje Srbije, piše Kurir. Tako su u Hrvatskoj završili Šumadija, Beograd, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Albanije. Izdavač atlasa koji je uzbunio Srbiju je “Novi logos”, a autori su dr. Aleksandar Kandić, dr. Gordana Subakov Simić, Željko Vasić, Damir Živković i Ivan Matejić.

Na spornoj karti nalazi se “najstarija država Raška”. Istočno od Raške nalazi se Bugarska, jugoistočno Bizant, a zapadno, sjeverno i južno Hrvatska. Zapadna granica Raške s Hrvatskom je tako na Drini, sjeverna na Zapadnoj Moravi, jugoistočna blizu ušća Drima na teritoriju današnje Albanije. Negdje u širem predjelu Čačka je tromeđa Hrvatske, Bugarske i Raške, od koje granična linija između Hrvatske i Bugarske ide na sjeveroistok, južno od Smedereva siječe Veliku Moravu i izbija na Dunav, piše Kurir. Za mišljenje su pitali povjesničara Radovana Damjanovića koji je izjavio da su autori ove karte očigledno bili inspirirani granicama Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Naravno da se Hrvatska nikada nije prostirala na ovim teritorijima, ona je bila tada vrlo mala i nije imala status države. Bila je pod franačkom i ugarskom vlašću, dok je primorski dio bio pod venecijanskom upravom. To nije lijepo da naša djeca uče ovakve netočne stvari iz srpskih udžbenika, ali nažalost, to nije prvi put i događa se već dugi niz godina. Nažalost, mi uopće nemamo bar jedan solidan povijesni atlas ni za osnovnu, a ni za srednju školu, što se mora ispraviti – rekao je Damjanović za Kurir. Isti list piše kako se Hrvatska osim za vrijeme NDH nikad u povijesti nije prostirala istočno od Une.

Ovom prilikom htjeli bismo vas obavijestiti da smo u suradnji sa dr. Ratomirom Milikićem, višim znanstvenim suradnikom sa Instituta za suvremenu povijest u Beogradu, izvršili korekciju mape koju ste naveli i poslali udžbenik na ponovno odobravanje u Ministarstvo prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja – izvijestio je “Novi logos” nakon što su ih novinari Kurira obavijestili vezano za problematičnu kartu.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */