PLUS Hrvatska

Kardinal Puljić: Teroristički napadi su plod ljudske pameti i potrebe za osvetom

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pozvao je u nedjelju vjernike da proslavu Kristova uskrsnuća shvate kao poticaj da u samima sebi i svojoj okolini grade i jačaju kulturu života nasuprot mržnji i zlu i na taj način svjedoče snagu svoje vjere, a osvrnuo se i na napade na Šri Lanki.

Kardinal Puljić je po tradiciji predvodio uskrsno misno slavlje u sarajevskoj katedrali Presvetog Srca Isusova te je u svojoj propovijedi kazao kako vjera u čovjeku raste tek kad upozna Isusa, a upravo slavlje Uskrsa pomaže da se uskrsloga Krista upozna kako bismo i mi rasli u vjeri.

Kazao je kako je čovjek pred vječitim izazovom odgovoriti na tajnu smrti jer ona dođe po svakoga, makar živio i stotinu godina, a Kristovo uskrsnuće put je i način suočavanja s tom tajnom.

“Krpamo ovo naše zemaljsko zdravlje, a koliko god to činili, jednog dana dođe kraj. Na tajnu smrti odgovara onaj koji je pobijedio smrt i koji je uskrsnuo. I to danas slavimo, Isusovu pobjedu nad smrću i zlom koja vraća nadu čovjeku da otkrije smisao života i patnje”, kazao je kardinal Puljić.

Ukazao je na činjenicu da sposobnosti ljudskog uma uz sav razvitak tehnike nisu dostatne kako bi se na pravi način vrednovao život, Božji dar koji ljudi, kako je ustvrdio kardinal Puljić, ne znaju čuvati ni kada su u pitanju oni sami, ali ni drugi ljudi.

Dokaz tomu je kako sve ono što čovjek proizvede kao tehnički uspjeh često djeluje protiv čovjeka, a sve je to povezano s nerazumnom potrebom za razaranjem i uništavanjem, kao i ubijanjem drugih ljudi.

“Bolno je slušati o atentatima i terorističkim činovima u kojima ljudi ginu. I to je plod ljudske pameti i potrebe za osvetom”, kazao je vrhbosanski nadbiskup spominjući posebice niz napada na Šri Lanki u kojima je u nedjelju ubijeno više od 150 ljudi. Kazao je kako je sve to dio svjetske politika koja se pretvorila u ravnotežu straha i gomilanje oružja i proizvodnju ratova.

“Iako je Krist pobijedio smrt, čovjek nije shvatio vrednotu života, nego širi smrt oko sebe”, kazao je kardinal Puljić. Dodao je kako stoga čovjek sebi i danas duguje odgovor u kakvom svijetu doista želi živjeti.

Pravi odgovor, kako je kazao, jest predano graditi kulturu života umjesto kulture smrti, prestati proizvoditi mržnju kroz medije i politiku i prestati promovirati interese koji uništavaju čovjeka i njegovo okruženje te jačati ljubav prema rodnoj grudi koja je Božji dar, a nemilosrdno se uništava.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */