PLUS Magazin

Jovica iz “Ljubav je na selu” prijetio smrću novinarima: Zapaliću vas sve, polit benzinom i pobit!

Screenshot: RTL

Jovica Josip Ćiritović, najeksponiraniji natjecatelj RTL-ove emisije Ljubav je na selu koja je ovih dana završila, tjednima prijeti smrću redakciji Net.hr-a. Uz stotine telefonskih poziva s ozbiljnim prijetnjama zbog pisanja o njemu, na redakciju Net.hr-a ovih dana stigao je i mail prijetećeg sadržaja s adrese Josipa Ćiritovića u kojem piše: “Zapaliću vas sve, polit benzinom i pobit”. Zbog svega objavljujemo urednički osvrt Redakcije Net.hr-a.

Posljednji put Jovica je zvao ovog petka zaprijetivši kako stvari “neće završiti dobro”, ako nastavimo pisati o njemu. Međutim, kada događaji ili osobe koje izazivaju pozornost i interes šire javnosti uđu u medijski prostor, pravo, pa i dužnost medija je da o njima izvještavaju. Net.hr je, kao i drugi mediji, prenosio događaje iz ove emisije, pa tako i one o gospodinu Ćiritoviću, što je razlog njegovog nezadovoljstva. Prijetnje zasad nismo prijavili policiji uzevši u obzir specifičnost situacije, no ako se nastave nećemo imati drugog izbora.

Suludi istup Ureda Pravobraniteljice
Osim prijetnji, ozbiljno nas je zabrinuo i istup Ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o spomenutoj emisiji. Naime, neki od sudionika ovogodišnjeg showa štičenici su domova za osobe s posebnim potrebama.

U njihovom javnom ismijavanju, čini se, u Uredu Pravobraniteljice ne vide ništa sporno. Dapače, zamjenik pravobraniteljice Dario Jurišić u jednom se svom medijskom istupu o ovoj emisiji pozvao na Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom UN-a koja sadrži načelo ravnopravnosti osoba s invaliditetom, a koje on tumači i kao ravnopravnost za sudjelovanje u ovoj emisiji.

– Svaki oblik onemogućavanja osobe s invaliditetom u pravu na njezin vlastiti izbor i onemogućavanje njihovog sudjelovanja pod istim uvjetima u emisijama pod kojima sudjeluju i osobe bez invaliditeta, predstavlja povredu prava osobe s invaliditetom i diskriminaciju s osnova invaliditeta – izjavio je, kako se čini sasvim ozbiljno, gospodin Dario Jurišić i dodao kako će ipak tražiti očitovanje RTL-a.

Ne rade svoj posao ili ga ne razumiju?
Dva su moguća razloga ovakvog Jurišićevog istupa. Prvo, moguće je da nije pogledao niti jednu epizodu emisije Ljubav je na selu. To bismo donekle mogli i shvatiti, no s obzirom na medijski upit o temi ipak bi bilo zabrinjavajuće jer bi značilo da u Uredu Pravobraniteljice ne rade posao za koji su plaćeni.

Druga, puno gora opcija jest da je Jurišić pogledao barem jednu emisiju ovog reality showa, što bi značilo da ne razumije Konvenciju koju citira, niti svoj posao.

Instrumentalizacija potrebe za ljubavlju i javno sramoćenje
Naime, Konvencije i propisi o vidljivosti osoba s posebnim potrebama podrazumijevaju njihovu pozitivnu vidljivost, odnosno afirmaciju, a ne instrumentalizaciju ljudske potrebe za ljubavlju ismijavanjem i izrugivanjem kao u ovoj emisiji. Cijela je ova situacija dovela ne samo do javnog sramoćenja i ismijavanja kandidata nego su, kao što vidimo, dovedeni i do kažnjivih situacija.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */