PLUS Hrvatska

JOSIPOVIĆ: Ako se pokaže da je Milanović taj koji može pobijediti Kolindu, imat će moju podršku

Ivo Josipović je najavio da će idući tjedan početi službeni pregovori njegove stranke sa SDP-om o ujedinjenju, a odbacio je nagađanja da u taj proces ulazi kako bi bio predsjednički kandidat SDP-a te najavio da će „Zoran Milanović imati njegovu podršku ako se pokaže da je on taj koji može pobijediti Kolindu Grabar-Kitarović na izborima“.

Kaže da vidi potencijal u SDP-u
Josipović je u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija kazao da su, nakon što su neuspješno završili pregovori s GLAS-om o ujedinjavanju zato što su u toj stranci htjeli da prevladavajuća komponenta zajedničke stranke bude liberalna a ne socijaldemokratska, u SDP-u prepoznali potrebu ujedinjavanja stranaka lijevo-liberalne oporbe te da je siguran da će se taj proces nastaviti i da će se pregovarati s još dvije stranke.

„U SDP se nakon predsjedničkog mandata nisam želio vratiti jer sam bio nezadovoljan i sve ono što sam tada govorio se obistinilo, što glavni uzrok sadašnjeg stanja i problema koje SDP ima. Danas ući u SDP ne znači ući u vlast nego odlučiti se na ozbiljni napor jačanja socijaldemokracije i neizvjesne borbe da se SDP vrati na staru slavu. Prepoznajem da
SDP ima potencijala i želim u tome sudjelovati“, pojasnio je Josipović.

Većina članova njegove stranke prelazi u SDP
Najavio je da će se većina od 1100 članova njegove stranke priključiti SDP-u.

„Visoka pozicija u politici, nakon što sam bio na samom vrhu politike, nije moj motiv za povratak. U pregovorima s GLAS-om nisam tražio neki poseban prostor za sebe nego za neke naše ljude za koje sam smatrao da trebaju zauzeti određena mjesta“, kazao je. „Ni u razgovorima s Ankom Mrak Taritaš ni s Davorom Bernardićem nije bilo ni riječi o mojoj predsjedničkoj kandidaturi, to uopće nije dio pregovora i nema nikakve veze s ujedinjenjem“, istaknuo je Josipović. Dodao je, međutim, da je ostavio odškrinuta vrata toj mogućnosti.

„Odgovoran političar treba prihvatiti odgovornost ako za to postoje uvjeti i realitet. U ovom trenutku o tome uopće ne razmišljam niti se time bavim. Kada bi se pokazalo, negdje iza europskih izbora da je odabir javnosti pao na mene, zašto ne, razmislio bih o tome, ali ovog trenutka time se uopće ne bavim“, napomenuo je.

Iako smatra da bi to bilo najbolje rješenje, Josipović sumnja da se ljevica može dogovoriti oko jednog kandidata te najavljuje da će „podržati koga god većinska ljevica istakne kao svog kandidata“. „Ako se pokaže da je Zoran Milanović taj koji može pobijediti sadašnju predsjednicu, imat će moju podršku“, istaknuo je Josipović.

Podsjetio je i na postignuća u svom predsjedničkom mandatu poput ulaska Hrvatske u EU, započete oštre borbe protiv korupcije, poboljšanja odnosa sa susjedima te naglasio da mu je žao što, kako je rekao, aktualna predsjednica nije nastavila pozitivni dio njegova mandata nego ga je urušila.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */