PLUS Hrvatska

JE LI MOGUĆE? Napadač koji je napao majku s djetetom bit će kažnjen novčanom kaznom od 800 kuna?!

Kao što smo već izvijestili, policija je pronašla mladića koji je u srijedu napao ženu na splitskom Marjanu. Sudit će mu se prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira koji tek alternativno propisuje kaznu zatvora uz novčanu kaznu, a njeno je trajanje ograničeno do najviše trideset dana.

Podsjetimo, splitska policija sinoć je javnost obavijestila o rezultatima istrage u kojoj su pronašli napadača.
– Radi se o 28-godišnjaku za kojeg je utvrđeno postojanje osnova sumnje u počinjenje prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira radi čega će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu – kazala nam je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić.

Napadač ponovno na slobodi za mjesec dana?
Obzirom da Zakon ovakvo ponašanje napadača prepoznaje kao prekršaj, za prekršaje iz područja javnog reda i mira zaprijećena je novčana kazna od 200 do najviše 800 kuna ili kazna zatvora do 30 dana. Prema tome, napadača s Marjana, koji je napao mladu majku koja je šetala sa svojim trogodišnjim sinom, čeka ili novčana kazna od maksimalnih 800 kuna ili kazna zatvora od 30 dana. Bilo kako bilo, napadač je za 30 dana opet s nama.

PLUS:  BIVŠI HAŠKI TUŽITELJ UPOZORAVA UOČI PRESUDE MLADIĆU // "Stvari bi opet mogle ići u korist Srbije"

Kakvo je to “hrvatsko” zakonodavstvo?
Važeći Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira na snazi je već više od 40 godina, a iako je nekoliko puta mijenjan i dopunjavan, zadnji put su njegove izmjene rađene sada već daleke 1994. godine. U važećem Zakonu novčana kazna izražena je u njemačkim markama te propisuje najmanju novčanu kaznu u visini od 50 DEM (oko 190,00 kuna), a najveću novčanu kaznu u visini od 350 DEM (oko 1340,00 kuna). Tek alternativno Zakon propisuje kaznu zatvora s gornjom granicom u trajanju do 30 dana. Isti Zakon sadrži i neaktualnu terminologiju koja se davno prestala koristiti poput termina „državni organi“, „ugostiteljska organizacija“, „skupština općine“ i slično. Posebno je zanimljivo što aktualni Zakon ne daje uopće definiciju javnog mjesta.

PLUS:  Predstavljen međunarodni sajam "GAST" koji će u Spaladiumu okupit 704 izlagača iz gastronomije, turizma, vinarstva i ugostiteljstva

Već šest godina Zakon u saborskoj proceduri
Još u listopadu 2012. godine, za vrijeme Milanovićeve Vlade izrađen je Prijedloga zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je bio upućen u saborsku proceduru. Unatoč tome, do dan danas ovaj Zakon nije izglasan iako su se promijenile tri Vlade i tri premijera, od Milanovića, Oreškovića i sada Plenkovića.

Podijeli, neka i drugi vide.
/* ]]> */