PLUS Hrvatska

Iz Zavoda za javno zdravstvo potvrdili da su se probudile zmije. U Istri viđeno više poskoka.

Foto: PixaBay

Posljednjih je dana u revizorskim oknima – šahtovima u Istri uočeno nekoliko zmija, doznaje Glas Istre od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. 

Za jednu od njih ustanovljeno je kako se radi o odraslom primjerku poskoka, za kojeg se pretpostavlja da je ovdje prezimio.

“Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica”, kaže Landeka naglašavajući da su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta. Stoga ih se ne bi smjelo ubijati.

Na pitanje što učiniti ako zmije učestalo viđamo u blizini kuća ili vrtova Landeka savjetuje da se  u tom slučaju može kupiti zaštitno repelentno sredstvo koje je dostupno u slobodnoj prodaji i može se naći u veterinarskoj ambulanti.

“Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne.

Kod nas u Istri postoji samo jedna vrsta otrovnice. To je poskok koji je izgledom specifičan i teško ga je zamijeniti”, kaže Landeka dodajući da unatoč nagađanjima nema službenih podataka o tome da u Istri postoje riđovke.

Napominje da je normalno da se s višim temperaturama i prvim šparogama sva priroda budi pa i zmije.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */