PLUS Hrvatska

IZ MINISTARSTVA UPRAVE ODGOVORILI OREŠKOVIĆ: Odluka o raspisivanju izbora može stupiti na dan donošenja

Screenshot: YouTube

Iz Ministarstva uprave su reagirali na izjave predsjednice START-a Dalije Orešković u vezi prijevremenih izbora u Ličko-senjskoj županiji na kojima neće moći sudjelovati START, istaknuvši kako odluka o raspisivanju izbora nije propis da bi trebala stupiti na snagu osmoga dana od dana objave, već se samom odlukom definira njezino stupanje na snagu, što nije neuobičajena praksa.

Orešković je izjavila kako je Vlada ovoga puta napustila uobičajenu praksu da odluka o raspisivanju prijevremenih lokalnih izbora stupa na snagu nakon osam ili 15 dana, već prvi put s danom odlučivanja, pa kandidatura START-a neće biti pravovaljana.

Iz Ministarstva uprave, kao primjer, navode više odluka o raspisivanju prijevremenih izbora koje su također stupile na snagu danom donošenja – Odluka o raspisivanju izbora za Hrvatski sabor od 5.listopada 2015., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Grada Vrgorca i gradonačelnika te zamjenika gradonačelnika Grada Vrgorca od 5. svibnja 2016., Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za gradsko vijeće i gradonačelnika te zamjenike gradonačelnika u gradovima Dubrovniku, Novom Marofu, Svetom Ivanu Zelini, Rabu, Pagu, Hvaru, Omišu, Korčuli i Zlataru te za općinsko vijeće i općinskog načelnika te zamjenike općinskog načelnika u općinama Kukljica, Rugvica, Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec, Lumbarda i Gundinci od 5. veljače 2015. i dr.

Vezano uz postupak registracije stranke START Ministarstvo uprave iznijelo je kronologiju – osnivačka skupština održana je 26. siječnja a zahtjev za njezinu registraciju podnesen je 8. veljače, dan nakon Vladine odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije, Gradsko vijeće Grada Iloka, Gradsko vijeće Grada Ogulina i Općinsko vijeće Općine Davor.

Podijeli, neka i drugi vide.

NAJNOVIJE

/* ]]> */